Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radićeva

Deset vrhunskih slika Antuna Motike

'motika_nnn_kul_240212'
''
24.02.2012.
u 15:42

Darko Glavan bio je odličan poznavatelj autorova opusa i njegov veliki štovatelj zbog posebnog intimizma

Deset iznimno kvalitetnih djela Antuna Motike izloženo je u galeriji Deči u Radićevoj ulici u sklopu sjećanja na sjajnog slikara i podsjećanje na 20. obljetnicu njegove smrti.

Djela su nastala u njegovu zrelom i, prema mnogima, najkvalitetnijem stvaralačkome razdoblju između 1932. i 1942. godine.

Najveću pažnju plijeni slika Aleja iz 1935. nastala u Mostaru nakon što se drugi put vratio iz Pariza kamo je, nakon 1930., ponovno otišao na studijski boravak.

– Motika je stvorio svoju inačicu postimpresionističkog intimizma želeći obilježiti trenutak, ugođaj, emocije na specifični način. Reducirao je paletu boja i deskripciju, a perspektiva slike je postavljena odozgo prema dolje s ukošene osnovnice, pri čemu se nazire njegovo približavanje apstrakciji – kaže Ana Deči, povjesničarka umjetnosti i voditeljica galerije. Na slici je očito načelo “manje je više”, koje je Motika primjenjivao, što je, ističe Deči, odlično primijetio Darko Glavan, odličan poznavatelj i štovatelj Motikina opusa.

Na izložbi se mogu vidjeti i radovi Proljeće, Učenice, Interijer, Fijaker u aleji, Kabinet, Kavana, Maksimir... Deči ističe da su izloženi radovi djela koja predstavljaju vrhunac opusa Antuna Motike, koji je ujedno i nedovoljno proučen umjetnik u sklopu svjetske povijesti umjetnosti 20. stoljeća. Slike su u vlasništvu Motikine obitelji, a mogu se vidjeti do ponedjeljka 27. veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije