Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reizdanje

Deset novih snimaka iz najkreativnije faze Rolling Stonesa

stones
arhiva
19.05.2010.
u 14:06

U vrijeme izlaska “Exile” nije dobivao baš pohvalne kritike, ali vremenom je postao jednim od najjačih albuma svih vremena.

Unatoč svojedobnoj izjavi Micka Jaggera da je dvostruki album Rolling Stonesa “Exile On The Main Street” za njega “prenapuhan, iskreno”, najbolje upućeni fanovi banda teško će se složiti s tom tvrdnjom. “Exile” svakako ulazi u sam vrh njihovih albuma (top 3?), a nastao je u fazi koju će mnogi proglasiti nedvojbeno najkreativnijom u povijesti benda. Snimljen 1972., natopljen je, poput svog prethodnika “Sticky Fingersa” (još jednoga genijalnog albuma), masivnim premazima bijelog soula i countryja (blues ne treba ni spominjati), a da je pritom nastavljena razrada karakterističnog zvuka Stonesa.

Za razliku od “Fingersa” ima svega dvije pjesme za široku potrošnju (“Tumbling Dice”, “Happy”), dok ostatak djeluje kao spoj više ili manje dobro oblikovanih sessiona, ali u tom manjku pretjeranoga traženja jakih pjesama ili manjim sponatnim vinjeticama leži glavnina njegova šarma i suptilnosti. Za njegov karakter treba znati i uvjete pod kojima je snimljen; legenda kaže (Richards, naime, u svojoj autobiografiji) da se tim albumom zabavljao u podrumu svoje vile na francuskoj obali u vrijeme dok je Jagger ima dosta muka s ovisnošću, pa otud taj sirovi, gotovo “kućni” zvuk, ali možda i Jaggerov odmak od njega.

Uglavnom vječna pitanja bi li dvostruki album bio bolji kao jednostruki, nakon najnovijeg reizdanja s deset novih snimaka (od toga sedam novih pjesama) dobiva jasan odgovor. Nije pitanje što se s “Exila” moglo izbaciti, nego je bar još dvije ili tri sjajne odbačene pjesme (“npr. “Plundered My Soul”) svakako trebalo pridodati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije