Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Darkov je fotoaparat Varaždince s puškom u ruci slijedio cijeli rat

'08.04.2010., Franjevacki trg, Varazdin - Palaca Herzer u kojoj je smjesten Entomoloska zbirka koja je jedan dio Gradskog muzeja Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.09.2011.
u 12:43

U izložbenom prostoru palače Herzer u povodu 20. obljetnice oslobođenja Varaždina sutra u 11.30 sati bit će otvorena izložba i predstavljena fotomonografija “Istina jednog vremena”.

U izložbenom prostoru palače Herzer u povodu 20. obljetnice oslobođenja Varaždina sutra u 11.30 sati bit će otvorena izložba i predstavljena fotomonografija “Istina jednog vremena”. Riječ je o fotozapisima iz Domovinskog rata jednog od najuglednijih varaždinskih fotoreportera Darka Gorenka. Većina fotografija iz toga vremena objavljena je u Večernjem listu, gdje je Gorenak radio, a dio je objavljen i u stranim medijima. Na izložbi će se moći vidjeti 60-ak, a u fotomonografiji dvjestotinjak fotografija.

– Najprije je trebalo pronaći sve te filmove, ipak je prošlo 20 godina. Trebalo je napraviti selekciju i izvučeno je nekoliko stotina onih za koje sam mislio da se mogu pokazati. Zatim je trebalo sve retuširati jer su filmovi bili dosta uništeni. Na kraju smo se odlučili za 60 fotografija za izložbu i dvjestotinjak za fotomonografiju. Nije riječ samo o varaždinskim danima rata, već o mom ratnom putu, od prvih događanja u Sloveniji do Oluje i završetka rata u Hrvatskoj – kaže D. Gorenak. Urednik fotomonografije, novinar Zlatko Mehun ističe kako su željeli zaustaviti vrijeme od 1991. do 1995. godine, koje je za Hrvatsku bilo najturbulentnije.

– Želimo i podsjetiti Varaždince, ali i pokazati mlađima, kako se to živjelo u ljeti 1991. godine, kada su vreće s pijeskom i ostali znakovi nadolazeće opasnosti bili ovdje svakodnevica – kaže Mehun. Posebno poglavlje posvećeno je varaždinskim novinarima u Domovinskom ratu, a osim varaždinskih dana rata, u fotomonografiji se mogu vidjeti i fotografije stravičnog zločina na nebu iznad Podruta, bosansko-hercegovačkih izbjeglica koji su u ono vrijeme dolazili u Varaždin te fotografije s prvih linija bojišnice.

– Nekako je Darkov fotoaparat Varaždince s puškom u ruci slijedio cijeli rat – kazao je Mehun. Izložba je koncipirana tako da može biti postavljena bilo gdje, a Gorenak i Mehun nadaju se da će obići i škole, jer mladi danas ne znaju kako je u Varaždinu bilo prije 20 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije