Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7. festival

Darko Rundek Trio svira glazbu s Plavog aviona u Beču

rundek cargo trio
arhiva\"
29.11.2011.
u 11:17

Minimalistički aranžmani ostavljaju prostora da se svaki od tri glazbenika izrazi na svoj način pa je kvalitetu albuma prepoznala i struka – Trio je osvojio Porin za najbolji album u kategoriji alternativne rock-glazbe

Darko Rundek, violinistica Isabel te multiinstrumentalist Dušan Vranić, okupljeni u Rundek Cargo Trio, nastupaju u srijedu 30. studenog u 20.30 sati u Clubu Porgy & Bess u Beču u okviru 7. festivala hrvatske glazbe u Beču.

Prvi album Rundek Cargo Trija pod nazivom "Plavi avion" izašao je u studenom 2010. godine u izdanju Menarta. Minimalistički aranžmani ostavljaju prostora da se svaki od tri glazbenika izrazi na svoj način pa je kvalitetu albuma prepoznala i struka – Trio je osvojio Porin za najbolji album u kategoriji alternativne rock-glazbe. "Plavi avion", na kojem su zajednički radili svi članovi, postigao je velik uspjeh kod kritičara i publike.  Trio kombinira najbolje od balkanskog zvuka s europskim bluesom.  Prvi dio koncerta rezerviran je za skladbe s albuma Plavi avion, dok u drugom djelu koncerta Trio izvodi legendarne pjesme iz Rundekove bogate glazbene karijere.

 Darko Rundek jedna je od najbitnijih pojava na zagrebačkoj glazbenoj sceni. Početak glazbene karijere vezan je uz grupu Haustor, jednu od najomiljenijih novovalnih zagrebačkih grupa. Osnova grupe Haustor, u kojoj je Rundek počeo karijeru, nastala je 1977. pod nazivom Komuna. Haustor je od 1981. sveukupno snimio četiri albuma, a uoči miksa petog albuma, "Dovitljivi mali čudaci", grupa prestaje s radom. Rundek se nakon raspada benda 1995. godine s obitelji preselio u Pariz. Paralelno s karijerom u Haustoru, Rundek je radio kao asistent režije u kazalištu, povremeno je glumio u predstavama, režirao je radiodrame, a 1990. godine napisao je glazbu za film "Orao" Zorana Tadića. Tijekom ratnih godina Rundek je neko vrijeme bio zaposlen kao glazbeni urednik na Radio Brodu, a u Parizu je skladao  glazbu za kazališne predstave. U razdoblju od 1997. do 2003. snima tri solo albuma, a u 2003. godini formira novi bend, Rundek Cargo Orkestar.

U lipnju 2008. godine Kazalište Ulysses pod vodstvom legendarnog Rade Šerbedžije na Brijunima postavlja predstavu "Balade Petrice Kerempuha". Darko Rundek zajedno s Radom Šerbedžijom potpisuje režiju te glazbu koju je skladao s Isabel iz svog Cargo Orkestra. Tijekom svoje dugogodišnje uspješne karijere Rundek nikada nije radio s ansamblom koji broji manje od šest članova pa mu se osnutkom Rundek Cargo trija ispunjava dugo željeni san.

 Violinistica Isabel Švicarka je španjolskog porijekla, učila je violinu i glazbenu teoriju na Konzervatoriju u Ženevi gdje je paralelno na plesnoj akademiji V. Kouznetzove učila balet. Od 1965. do 1975. u istom je gradu na Sveučilištu studirala i psihologiju, a od 1975. do 1978. izradu haljina i modni  dizajn. Dosta se bavila glazbom dalekog istoka kao što su afganistanska, indijska...

Skladala je za kazališne i plesne predstave, film, radio i televiziju. Surađivala je s mnogim umjetnicima iz cijelog svijeta kao što su Nina Simone, Ingrid Caven, Catherine Ribeiro, Ben Zimet, Birlyant Ramzaeva, Barre Phillips, Trilok Gurtu, André Jaume, Peter Brook and the C.I.C.T., Theatre du Loup, Geneva Comedy Company ANTRA, Ensemble Chorégraphique de Vitry, Company les Montreurs d'images, Les Soeurs Cha-Cha. S Darkom Rundekom surađuje od 2002. godine, bila je članica Rundek Cargo Orkestra, a dobra suradnja nastavila se i radom i zajedničkim stvaranjem u Rundek Cargo Triju.

 Dušan Vranić pjevač je i multiinstrumentalist rođen u Sarajevu. Počeo je nastupati sa 13 godina kao bubnjar u post-punk bendu. Do 18. godine pohađao je umjetničku školu te kao bubnjar, pjevač i klavijaturist nastupao s raznim sarajevskim sastavima. Također je radio u kazalištu te na radiju. Tijekom rata svirao je i pjevao u mjuziklu "Kosa", produciranom u Sarajevu pod opsadom te stvarao glazbu za filmove i dokumentarce. Poslije rata otišao je u Francusku gdje je nastupao i snimao s bendovima različitih žanrova, od elektronike do ciganske glazbe. Pjevao je u gipsy bendu "Odjila" i nastupao u klubovima širom Europe. Elektroničku glazbu stvarao je kao solist pod imenom "V.Eliane" te u bendu "Chef". 2001. godine Michael Stipe ga je zamolio da napravi dva remiksa za bend R.E.M.; također stvara glazbu za reklame, kazalište te radi francuske filmove. Svira instrumente: iranski sitar,  udaraljke, bandoneon, glasovir, melodiku. Suosnivač je Rundek Cargo Orkestra, a dobru suradnju s Darkom nastavio je i u Rundek Cargo Triju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije