Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudesna IZLOŽBa

Čudesna Picassova djela vrijedna 670 milijuna eura stigla u Zagreb

pablo picasso,klovicevi,portal
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
08.03.2013.
u 10:20

Stotinjak izložaka, među kojima je 56 slika i skulptura, upoznat će nas sa stvaralačkim putom genija koji je obilježio umjetnost 20. stoljeća.

Duga je sinoć bila večer za ekipu Klovićevih dvora i sve one koji su iščekivali dolazak triju tegljača s umjetninama za izložbu “Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz” koja se u galeriji Klovićevi dvori otvara 23. ožujka.

Francuska pratnja

Umjetnine su iz Pariza transportirali prijevoznici međunarodne tvrtke LP Art kamionima tvrtki Kunst Trans i Hasenkamp. One su specijalizirane za umjetnine, za što posjeduju i certifikat. Osobito je napeto bilo nakon što je taj art-konvoj oko 20 sati prešao hrvatsku granicu. Pratili su ga stručnjaci iz pariškoga Muzeja Picasso – Vidal Garrido, Tomasso Benelli i Virgine Perdriso. Nešto manje od sat i pol trebalo mu je do Gornjega grada. Visoki stupanj osiguranja podrazumijevao je posebnu pasku: specijalce naoružane dugim cijevima!

Čuvanje na 20 stupnjeva

Pošiljku je osobno dočekala ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin. Za sve, pa i za nju, bio je to i posebno emotivan trenutak, kažu svjedoci. Jasno je da umjetnine vrijedne čak 670 milijuna eura moraju proći sve sigurnosne faze i mjere. Umjetnine u sanducima, nakon što su ih unijeli u muzej, moraju odstajati najmanje 24 sata radi aklimatizacije. Tek će se tada moći početi postavljati.

Umjetnine su spremljene u prostor za aklimatizaciju gdje je stručnu pasku nad njima preuzeo Dragutin Matas, voditelj tehničkoga odjela Klovićevih dvora. On se brine da temperatura zraka bude od 18 do 20 stupnjeva uz vlagu od 50 posto.

Prvo moraju odstajati

Preksinoć je iz Pariza stigla kompletna izložba. Nakon što odstoje dan, dva, djela će se otpakirati i postaviti u izložbenom prostoru. Picassove će slike tamo biti osvijetljene sa 120 luksa, a crteži sa 50 luksa. Tehničko postavljanje počinje 18. ožujka, a postav potpisuju Marina Viculin i autorica izložbe Anne Baldassari, direktorica pariškoga Muzeja Picasso.

Stotinjak izložaka, među kojima je 56 slika i skulptura, upoznat će nas sa stvaralačkim putom genija koji je obilježio umjetnost 20. stoljeća u kojem je živio veći dio svojih devet desetljeća života.     

>>Zašto su Picassova djela među najskupljima na svijetu

Komentara 4

SE
sestrićna
11:32 08.03.2013.

samo oni koji nose ove kutije znaju kako je kubizam težak--

Avatar airbizz
airbizz
16:44 08.03.2013.

slika može biti lijepa ili ružna.to što bogataši licitiraju na aukcijama nije mjerilo odličnosti.to je njihov hobi i nema nikakve težine u stvarnom svijetu.

BA
bandido
18:31 08.03.2013.

Dajte budite realni. Pa takva izlozba bi bila kulturni dogadjaj u bilo kojem vaznom svjetskom centru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije