Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilarno izdanje

Crvena knjižica s raritetima za šezdeseti rođendan našega Grge

'grga02_nnn_kul_130610'
Foto: ''
1/3
13.06.2010.
u 20:05

Strip-nakladnik Tino objavio je kolekciju radova Ice Voljevice - zbirku otvara vrlo rijetka prva pasica stripa, nacrtana za list "Kerempuh" 1950. godine!

Sjećate li se Grge, nosatog čovječuljka sa zadnje stranice Večernjeg lista?

Danas, punih 60 godina od njegova rođenja, slobodno možemo reći da je jedan od najvažnijih junaka u hrvatskom novinskom stripu. Čitave generacije uz njega su učile čitati, slušajući usput kako stariji komentiraju dnevnu politiku, turizam, sportske turnire...

U naše misli Grga nije ušao silovito, poput ubojstva JFK-a ili užasa 11. rujna, no podjednako je snažno urezan u kolektivnu svijest. 

U pola stoljeća, koliko je strip neprekinuto izlazio, gotovo nema problema kojeg se njegov autor Ico Voljevica nije dotaknuo. Gledajući iz sadašnje perspektive, oni su i dalje nevjerojatno aktualni.

Nečasni nogometni suci, pretrpana parkirališta, financijski krahovi - sve su to teme koje se, u ovom ili onom obliku, po novinama vuku i danas. Nažalost, više nema vrijednog Voljevice da ih komentira svojom (nikad pretjeranom) satirom.

Topli miris djetinjstva zato izvlači novo izdanje nakladnika Tine Ćurina, koji je upravo objavio vrijednu kolekciju Voljevičinih pasica - njih ukupno 60, po jedna za svaku godinu Grgina postojanja.

Tvrdoukoričena crvena knjižica izduženog formata u sebi krije i prave raritete, uključujući prvu tablu "Grge Protokola" nacrtanu 16. ožujka 1950. godine za satirički časopis Kerempuh!

Zbirka za 60 godina Grge ovih dana dolazi u sve važnije knjižare i striparnice, a stajat će 35 kuna. Skromna cijena za divno nostalgično putovanje.

Komentara 4

KO
kojigod
10:11 14.06.2010.

@ Nik Titanik Tko kaže? Nije baš da postoji konsenzus oko toga što točno definira strip, a što karikaturu. Sigurno je da popularna definicija Scotta McClouda uključuje čak i dvije \"supostavljene\" sličice kao strip. Neki drugi teoretičari su inkluzivniji ili ekskluzivniji, ali konsenzus ne postoji koji bi dao pravo bilo kome ustvrditi: \"Lažeš! Ico NIJE crtao stripove nego karikature!\" (čak ignoriram činjenicu da goreistaknuti primjer ima ČETIRI (sic) sličice)

NT
Nik Titanik
09:29 14.06.2010.

Ico je crtao karikature, ne stripove. \"Grga\" je bila karikaturistička rubrika, ne stripovska. Ako pasica ima do 3 kadra onda se radi o karikaturi. Ako ima 4 i više onda se radi o stripu.

NT
Nik Titanik
10:54 14.06.2010.

Tko kaže? Kaže nepisano pravilo našeg Hrvatskog društva karikaturista kojeg je i pokojni Ico bio član i s kojim se i on slagao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije