Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buđenje proljeća

Ciljana provokacija za oštru, ali osrednju kritiku crkve

buđenje proljeća
arhiv vl
23.05.2010.
u 14:59

Komad bi trebao imati svoju publiku, premda može očekivati reakcije i od onih koji predstavu nikada neće vidjeti zbog poistovjećivanja crkvenoga križa s nacističkom svastikom

Kazališni kritičari dat će svoje objekcije na predstavu “Buđenje proljeća” Olivera Frljića, čija je premijra održana u subotu u zagrebačkom ZKM-u, međutim nema sumnje da je predstava intrigantnija kao komad društvene kritike nego kao samo kazalište. Takav bi komad mogao, i trebao imati svoju publiku, premda može očekivati reakcije i od onih koji predstavu nikada neće vidjeti, niti je željeti shvatiti, ali će im već samo poistovjećivanje crkvenoga križa sa nacističkom svastikom biti dovoljno jaka inicijalna kapsula za ispaljivanje (živaca). Redatelj predstave Oliver Frljić - poznat po ogrtanju glumaca u meso, poistovjećivanju Sanadera s Molierovim Škrcem - sasvim sigurno računa na to, vjerojatno i priželjkuje novi “skandal” kojim će možda privući pozornost na predstavu, ali ne toliko na, što bi bilo važnije, samu temu. Početak je jedan od dva najbolja dijela predstave; dok svećenici mole, pokazuju se prizori silovanja dječaka i djevojčica, te čitaju turobni vazalski ugovori koje je Hrvatska potpisala sa Svetom stolicom. U cjelini previše fragmentaran komad, adaptacija predstave Franka Wudekinda, doista nesvakidašnje hrabro kritizira status Crkve, licemjerje, aktualne probleme pedofilije i duhovnu represiju (ovo potonje kroz još drugu izvrsnu scenu, s psihičkim gnječenjem učenika kojemu škola ne ide najbolje). No, banalnim po(d)vlačenjem svastike Frljić će vjerojatno odvući polemike u drugom, puno plošnijem smjeru i možda ostati bez dijela potpore ljudi koji o temelju problema misle potpuno isto.

Ključne riječi

Komentara 4

AU
autoritet
17:15 23.05.2010.

Ima li išta patetičnije od osobe koja nedostatak dara zamjenjuje prvoloptaškom provokacijom?

PI
pin
18:13 23.05.2010.

To sa svastikom je skroz bezveze i odavno viđeno. Predstava je ubibože dosadna. I sad će ju Kaćunko zabranjivati pa će Frljić ispast faca i redatelj. Kaj se crkve tiče - skroz nula. Savjet - svakako zaobići i u željii za nečim provokativnim pronaći neke druge sadržaje.

Avatar Ivica6
Ivica6
22:45 23.05.2010.

Danas se svašta gura u riječ \"umjetnost\". Ogrtanje glumaca mesom, Sanader u predstavi... Ima li i ovaj umjetnik plaćeno zdravstveno i mirovinsko iz proračuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije