Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Ciklus slika "Putem srca" Marcele Munger u Galeriji Račić

munger
21.05.2010.
u 18:00

Film koji prati izložbu prikazuje se kao tumač kompleksnoga pristupa i nastajanja likovnoga djela Marcele Munger.

Kozmička slika, Zeleno sunce, Vrijeme, Razmišljanje o Zemlji i niz drugih slojevitih djela iz ciklusa “Putem srca” u čijim kombiniranim tehnikama ponajviše prevladava papir, predstavila je zagrebačka slikarica Marcela Munger u Salonu Josip Račić. Marcelu Munger zanima površina, taktilnost papira koji ima najrazličitije površine od glatkih do naboranih, prozirnih i neprovidnih, a koje ova umjetnica i pedagoginja gužva, preša, lijepi i preslaguje u svojim formatima. U tim aktivnim mikro svjetovima, položeni su slojevi različitih vrijednosti papira, jedni preko drugih. Svaki sloj sa svojom bojom i oblicima nosi svoju priču. U njihovim se teksturama različitoga tonaliteta mijenja ritam, tako da se zgusnutom linijskom crtežu suprotstavlja trag širokog poteza kista bijele (ne)boje. Kao što u prirodi nailazimo na nakupine rjeđeg i gušćeg, čime se konačno dočarava oslikana finoća prirodnih struktura. Kako kaže Smiljka Domac Ceraj u pojedinim se djelima očituje i dijalog sa sakralnim, transcendentalnim, metafizičkim. Sredstva kojima se slikarica služi enformelističke su prirode. U procesu nastajanja slikarskoga djela ona pažljivo bira i kombinira mrlje s kapanjem i razlijevanjem boja, kaligrafiju s obrisnim crtežom, marijalnost s nabiranjem i lijepljenjem različitih vrsta papira. Često kao polazište intervencije Marcela Munger upotrebljava i autorsku grafiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije