Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spriječen skandal

Christie’s nudio lažne skulpture Ivana Meštrovića

\'zenaumolitvi02_nnn_kul_2004\'
Foto: \'\'
1/4
21.04.2012.
u 10:00

– Originalni brončani odljev “Žene u molitvi” Ivan Meštrović darovao je Hrvatskoj darovnicom iz 1952. te se prema darovnom ugovoru nikako ne smije multiplicirati – kaže Rumjana Meštrović.

Poznata londonska aukcijska kuća Christie’s u posljednji je trenutak povukla s dražbe održane u travnju u londonskom South Kensingtonu dvije sumnjive skulpture Ivana Meštrovića – “Žena u molitvi” iz 1917. i “Sanjarenje” iz 1927. – zahvaljujući klasičnoj filologinji Rumjani Meštrović, snahi slavnog kipara, kojoj su sumnjive bile izrazito niska cijena ponuđača te loša kvaliteta odljeva (na slici sa suprugom Matom). Za “Ženu u molitvi” prva procjena bila je 3000 do 5000 funti, a za “Sanjarenje” 1500 do 2000 funti.

Oba kipa remek-djela

Usporedbe radi, iz istog razdoblja brončani odljev “Majka uči dijete moliti” iz 1925. prodan je u Londonu u Sotheby’s 2009. za 99.650 funti. A oba kipa koje su ponuđači nudili najavljena su kao Meštrovićeva remek-djela. Christie’s je brončanu “Ženu u molitvi” ponudio kao artikl (lot) 736, a kip “Sanjarenje” također u brončanome odljevu studije za kip kao artikl 589.

– Budući da i inače pratim svjetske dražbe umjetnina, uočila sam i ovu prodaju Meštrovićevih djela te sam im se javila 16. ožujka e-mailom zatraživši informacije o porijeklu skulptura. Dobro sam proučila svu dokumentaciju i informacije o djelima na dražbi usporedivši je s građom o umjetninama, nadajući se da će Christie’s opovrgnuti moje sumnje da se radi o falsifikatu, a u najboljem slučaju ilegalnim odljevima. Budući da nije bilo reakcije s njihove strane, zbog straha da će se kipovi na aukciji ipak prodati, bila sam odlučna javiti se policiji zbog kršenja intelektualnih prava, a namjeravala sam u pomoć zvati i Interpol – objašnjava R. Meštrović. Odgovorili su joj tek nakon što ih je obavijestila o namjeri da u slučaj uplete policiju. Javila joj se Michelle McMullan, šefica prodaje umjetnina moderne umjetnosti i impresionizma. Nakon razmjene dokumenata o porijeklu, djela su povučena s dražbe. Dogovorile su i dalju suradnju pri budućim eventualnim prodajama Meštrovićevih djela u Christie’su.

Suradnja i sa Sotheby’s

Rumjana Meštrović sličnu suradnju njeguje posljednjih nekoliko godina s aukcijskom kućom Sotheby’s pa je i 2010. spriječila prodaju ukradene skulpture “Hercegovka” Ivana Rendića. Sotheby’s je odbio i nekoliko ponuda prodavača koji su prijašnjih godina nudili falsifikate “Gospe s djetetom”, a nalazi se u Atelieru Ivana Meštrovića, kao i reljef “Sv. Marka u kamenu”, izložen u zagrebačkoj crkvi sv. Marka zahvaljujući informacijama dobivenim od Rumjane i muzeja Ivana Meštrovića.

Postoji nekoliko legalnih odljeva skulpture “Žena u molitvi”. Izloženi su u Albrigth-Knox Art Gallery u Buffalu, New York, u splitskoj Meštrovićevoj galeriji te u njegovu zagrebačkome atelieru, a jedna se nalazi u privatnome vlasništvu u Ujedinjenome Kraljevstvu. Zanimljivo je da postoji i ilegalni odljev izložen u Narodnome muzeju u Zadru pod kojim jasno piše da je izliven bez dozvole.

Poznata je činjenica, objašnjava Rumjana Meštrović, da je krajem 80-ih originalnu sadru “Žene u molitvi” koja je bila u obiteljskom vlasništvu, kipareva kći Marija Meštrović iznijela u Argentinu bez znanja i dopuštenja ostalih nasljednika, gdje joj se gubi trag.

– Originalni brončani odljev “Žene u molitvi” Ivan Meštrović darovao je Hrvatskoj darovnicom iz 1952. te se prema darovnom ugovoru nikako ne smije multiplicirati. Na aukciji u Christie’su nudio se odljev za koji se tvrdi da je iz 1917., što je nemoguće jer bi obitelj znala da je te godine odliveno više skulptura – kaže Rumjana Meštrović. Drugo djelo, “Sanjarenje” izloženo je u Meštrovićevoj galeriji u Splitu. Ono je također dar Ivana Meštrovića Hrvatskoj darovnicom iz 1952. U galerijskim depoima čuvaju se manje studije u punoj plastici ili konačne izvedbe istog motiva nastale od 1924. do 1927., a ilegalni odljev jedne od njih je i ovaj koji je nudio Christie’s.

Zanimalo nas je tko je prodavatelj sumnjivih skulptura i kakav je protokol u slučajevima kad falsifikati ili ilegalni primjerci umjetnina ipak završe u ponudi aukcijskih kuća. Iz Christie’sa su poslali šturi odgovor kojim su potvrdili da su djela povukli s dražbe. No, katastrofa je spriječena u posljednji trenutak jer su obje skulpture tiskane u katalogu namijenjenom predstavljanju umjetnina na dražbi.

Komentara 1

PR
probuđen
17:43 21.04.2012.

Veliko hvala snahi pokojnog kipara što je svima rekla koji renome ima aukcijska kuća Christies,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije