Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"zemlja tmine"

Četvrta sezona "Pravog detektiva" na putu je da postane punokrvni horor

HBO
16.01.2024.
u 09:37

Fantastična Jodie Foster kao šefica policije Liz Danvers i impozantna Kali Reis u ulozi policajke Evangeline Navarro, glavne su junakinje "Zemlje tmine"

Prva epizoda dugoočekivane TV serije "Pravi detektiv" ili "True Detective" s podnaslovom "Zemlja tmine" upravo je sletjela na HBO Max. Prva sezona mračne miniserije kreatora Nica Pizzolatta, koju su 2014. godine predvodili Matthew McConaughey i Woody Harrelson, u samo godinu dana navukla je 11 milijuna gledatelja, a nagrade su se samo nizale.

No nakon razočaravajućeg drugog nastavka, unatoč zvjezdanoj postavi u kojoj su se našli Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch i Vince Vaughn, oduševljenje publike je splasnulo. Ipak, dobili smo i treću sezonu, koja je većini nekako prošla ispod radara.

No izgleda da se "Pravi detektiv" vratio na pravi put jer, ako je suditi po pilot-epizodi koju smo imali priliku pogledati, četvrta sezona, u kojoj je kormilo od Pizzolatta preuzela scenaristica i redateljica Issa López, vratila je noirovski duh originala.

Smještena Bogu iza nogu na Aljasci, u izmišljenom gradiću zvanom Ennis, 240 kilometara sjeverno od arktičkog kruga, "Zemlja tmine" potpuna je antiteza uzavreloj Louisiani iz prve sezone. To je zemlja naizgled vječnog snijega i leda, toliko udaljena od civilizacije da bi mogla biti i na drugom planetu. Takav dojam ostavljaju i prekrasni, nadrealni prizori smrznute prirode, za potrebe kojih je Aljasku tijekom snimanja glumio Island. U priču ulazimo 17. prosinca, na dan posljednjeg zalaska sunca u godini prije no što započnu dugi i mračni mjeseci polarne zime. Ennis je nerazvijeni radnički grad u kojem se tenzije između domorodačkog Iñupiaq stanovništva i bijelih lokalaca uglavnom zaposlenih u obližnjem rudniku mogu rezati nožem. No u blizini se nalazi i polarna istraživačka postaja Tsalal, na kojoj tijekom cijele godine boravi skupina međunarodnih znanstvenika koji kopajući duboko ispod zaleđene površine zemlje pokušavaju pronaći, pa, "podrijetlo života".

Ovosezonske junakinje, jer López je čvrsto odlučila "Pravog detektiva" odvesti u "ženskom" smjeru i što dalje od klasičnih mačističkih policijskih stereotipa, su šefica policije Liz Danvers (fantastična Jodie Foster) i mlada policajka Evangeline Navarro (impozantna Kali Reis). Nekoć bliske kolegice, među dvjema ženama u muškom svijetu danas se osjeća napetost. U prvoj epizodi dobivamo tek naznake njihova nekadašnjeg sukoba. Navarro, i sama podrijetlom Iñupiaq, duboko je obilježena, pa i opsjednuta, neriješenim slučajem brutalno ubijene domorodačke aktivistkinje Annie, kojoj je nepoznati počinitelj u tijeku mučenja odsjekao jezik. Danvers je, izgleda, iako ubojica nikada nije pronađen, zatvorila slučaj, a Navarro smijenila s dužnosti. No dvije će policajke  biti primorane na suradnju kada iz istraživačke postaje Tsalal netragom nestanu svi stanovnici, a u samoj postaji kao jedini trag bude pronađen upravo – odsječeni jezik.

López je, prema vlastitim riječima, u stvaranju serije bila inspirirana s dva čudnovata događaja iz prošlosti – slučajem broda Mary Celeste iz 19. stoljeća, s kojeg je apsolutno sva posada netragom nestala tijekom putovanja u Italiju, te misterijom prolaza Djatlov, kada je 1959. godine devet ruskih planinara pronađeno smrznuto u divljini Urala u nerazjašnjenim okolnostima.

To i ne čudi jer, iako je "Pravi detektiv" i ranije koketirao s nadnaravnim elementima, čini se da je "Zemlja tmine" debelo zagazila u taj teritorij. Jezoviti prizori životinja koje se počinju čudno ponašati, zlokobno ponavljanje zagonetne fraze "ona je budna", ukazanja duhova i vizije koje proganjaju Navarro čine ovu sezonu punokrvnim hororom više no tipičnom detektivskom serijom.

Komentara 1

WA
wannabenovinari
11:03 16.01.2024.

1. epizoda 4. sezone je bez veze. Počinje dobro, a onda se razvodni s bezveznim likovima i još bezveznijom radnjom. Umjesto da se koncentriraju na misterij nestanka znanstvenika, gnjave nas sa sporednim pričicama sporednih likova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije