Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Cantus Ansambl više od 20 godina pomiče granice suvremene glazbe, za svoj sljedeći koncert pripremili su vrhunski program

Cantus Ansambl
Vedran Metelko
15.12.2022.
u 10:29

Drugi koncert ciklusa Cantus Ansambla, naziva SOLO-TUTTI, održat će se u subotu, 17. prosinca 2022. godine, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00h. Cantus Ansambl će pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša izvesti praizvedbe dviju hrvatskih skladbi, jednu postojeću, a novu, hrvatsku skladbu i još dva djela inozemnih autora.

„Stage dimmed“ Borisa Jakopovića jedna je od spomenutih praizvedbi koju publika može poslušati ove subote u KD Vatroslava Lisinskog. Sam skladatelj otkrio nam je kako je pristupio radu na novoj skladbi te njezinu pozadinu.

„U skoro svakom svojem novom djelu primjenjujem neke nove skladateljske postupke ili se okrećem, barem djelomično, i nekim novim stilističkim odrednicama, ovisno o idejama i ugođajima koje želim izraziti. Djelima gotovo isključivo pristupam bez bilo kakve programatske okosnice. U ovom sam djelu u značajnoj mjeri koristio kolažnu tehniku, tj. polistilizam, što uključuje i druga njihova obilježja, poput nekoliko momenata parafraziranja ili možda „reminiscencija“ kako svojih, tako i tuđih djela, koje sam zatim raznim postupcima dalje razrađivao. Djelo odlikuju nagli prijelazi između vrlo elegičnih epizoda minimalističkog izražaja i energičnih, ponekad i agresivnih epizoda. To svakako odražava i moja razmišljanja o situaciji u zemlji u kojoj sam proveo vrijeme svog visokoškolskog glazbenog obrazovanja, Ukrajini, kao i osjećaj nemoći i ljutnje koji me u vezi tih događanja preplavljuju. No, čak ni prilikom pisanja djela nisam se vodio tim mislima, možda sam ih samo naknadno 'upisao', kao i naslov, te zato ne smatram da se radi o programatskom djelu", ističe.

Solistica Tea Kulaš će izvesti novo djelo „OrganMusicBook“, za orgulje solo, najmlađeg autora na programu, Danijela Legina, skladatelja i pedagoga, dobitnika nagrade Stjepan Šulek, stipendije Rudolf i Margita Matz te drugih potpora i narudžbi, koji se bavi i notnim izdavaštvom. Legin je ispričao kako mu je ovo treća skladba za orgulje. „Prva skladba za orgulje - Toccata - nastala je davnih dana, dok sam još bio učenik Osnovne glazbene škole Zlatko Grgošević u Sesvetama. Profesori nekih predmeta bili su mi Boris Klarić i orguljašica Gorana Vidnjević Fabijanić koji su me od ranih dana poticali u skladateljskim nastojanjima. Nakon moje ideje o pisanju skladbe za orgulje upravo mi je Gorana dala neke od najvažnijih savjeta kako tretirati orgulje u zvukovnom i tehničkom smislu - savjete kojih se i danas sjećam te primjenjujem! Ubrzo nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dobio sam narudžbu Umjetničke radionice Heferer za novu orguljsku skladbu. Djelo „Božićna fantazija“ izveo je Pavao Mašić na koncertu „Božić u Lepoglavi“ 19.12.2010. godine", priča nam skladatelj.

„Orgulje su fantastičan instrument s vrlo bogatim zvukovnim mogućnostima, ali zahtijevaju specifičan pristup, uostalom kao i svaki drugi instrument. Posebno mi je zadovoljstvo bilo promišljati različite zvukovne boje i tonske mogućnosti orgulja, što mi je zanimljiv dio skladateljskog procesa općenito. Dodatan je skladateljski izazov višestoljetna povijest orgulja i sve glazbene i neglazbene asocijacije koje orguljska glazba izaziva te kakav utjecaj svi ti elementi imaju u samom činu stvaranja novog djela. Iako do tog trenutka nisam imao planove za novu orguljsku skladbu, narudžba Cantus Ansambla i prilika za suradnju s Teom Kulaš su me posebno obradovali te sam rado prihvatio narudžbu", dodao je.

Talijanski violončelist i dirigent Enrico Dindo, učenik velikog Antonija Janigra, domaćoj publici najpoznatiji kao donedavni šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, ovaj tjedan ponovno gostuje u Zagrebu. Tako ga je publika u četvrtak imala priliku čuti u ulozi solista, upravo s orkestrom kojim je nekada ravnao. U Cantusovu ciklusu pak gostuje dvjema izvedbama: najprije izvedbom jedne od triju Sonatina koje je 2019. napisao talijanski skladatelj Fabio Vacchi (Bologna, 1949.).

U djelu „Ad te“ Berislava Šipuša Dindu će se priključiti gudači u concertinu iz 2010., ispreplitanju solista i ansambla za koje je Šipuš 2011. dobio godišnju nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti.

Cantus Ansambl djeluje u okrilju Hrvatskog društva skladatelja, a radi se o jedinom hrvatskom ansamblu za suvremenu glazbu koji se može podičiti kontinuiranim djelovanjem dužim od 20 godina. U novoj sezoni imaju pet najavljenih koncerata, od kojih je jedan već iza nas, a možete ih pratiti na službenim stranicama cantus-ansambl.hr te na Instagramu i Facebooku.

Ulaznice za koncerte Cantus Ansambla dostupne su putem sustava ulaznice.hr, po cijeni od 40 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije