Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najava konkurencije

Cannes bez žena i sa samo jednim redateljem iz SAD-a?

liman
arhiva
16.04.2010.
u 16:36

Kako stvari trenutačno stoje, a teško je, doduše, zamisliti da će tako i ostati, za nagradu Palme d’Or neće konkurirati niti jedna redateljica, dok sjevernoameričku kinematografiju predstavlja tek akcijski redatelj Doug Liman.

Sudeći po 16 najavljenih (od ukupno 20) filmova u glavnoj selekciji filmskog festivala u Cannesu, u recesijskoj godini selektori se ponovno drže starih europskih znanaca poput Nikite Mikhalkova i Mikea Leigha te nešto provjerenih gostiju iz drugih krajeva svijeta (Takeshi Kitano, Abbas Kiarostami), a program su začinili imenima iz dosad nezastupljenih kinematografija (Sergei Loznitsa dolazi iz Ukrajine, a Mahamat-Saleh Haroun iz Čada).

Kako stvari trenutačno stoje, a teško je, doduše, zamisliti da će tako i ostati, za nagradu Palme d’Or neće konkurirati niti jedna redateljica, dok sjevernoameričku kinematografiju predstavlja tek akcijski redatelj Doug Liman (na slici), poznat po spektaklima poput “Bourneova identiteta” i “Gospodina i gospođe Smith”. Razvikanih prekooceanskih gostiju ipak će biti, ali izvan konkurencije. Otprije se znalo da Ridley Scott sa svojim “Robin Hoodom” čeka premijeru u Cannesu, a nedavno su najavljeni i Woody Allen s filmom “You Will Meet a Tall Dark Stranger” te Oliver Stone, koji reciklira staru uspješnicu u filmu “Wall Street: Money Never Sleeps”.

Zanimljivo, čak četiri filma u konkurenciji dolaze iz Francuske. Autori su, istina, stilski prilično različiti redatelji Mathieu Amalric, Xavier Beauvois, Rachid Bouchareb i Bertrand Tavernier.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha s kratkim “Ciao Mamma”, hrvatskih redatelja za sada nema niti u jednom od festivalskih programa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije