Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nominacije

Čak devet nominiranih u igri za naslov najboljeg igranog filma

oskari
Foto: AFP/PIXSELL
1/5
24.01.2012.
u 15:25

Novi trijumf “Umjetnika”, golem obrat u korist “Huga”, a Spielberga i Finchera spasile su “manje” kategorije

Objavljene su nominacije za američku filmsku nagradu Oscar, koju će Akademija filmskih umjetnosti i znanosti 26. veljače dodijeliti 84. put. A ovog su puta, za razliku od prijašnjih godina, Zlatni globusi i te kako opravdali svoju titulu “najave za Oscara” jer popis nominiranih u većini se glavnih kategorija podudara s nagradama koje je dodijelilo Hollywoodsko udruženje stranih novinara.

Tu je prije svega ponovni trijumf francusko-američkog filma “Umjetnik” redatelja Michela Hazanaviciusa, koji je zaradio deset nominacija, od čega čak pet u glavnim kategorijama!

Titulu filma s najviše nominacija ipak mu je oteo dječji film “Hugo” Martina Scorseseja, koji je zaradio čak 11 nominacija za Oscara

A kao što je bilo očekivano, nominacije u kategorijama koje često nepravedno smatramo manje važnima, poput montaže, kamere ili originalne glazbe, nisu pomogle samo “Hugu”, nego i su donijele i veliku prevagu u korist filmovima “Put rata” Stevena Spielberga, te “Muškarci koji mrze žene” Davida Finchera. “Put rata” tako ima čak šest nominacija, uključujući onu za najbolji film (koja mu je jedina nominacija u glavnoj kategoriji), a jednakim ukupnim brojem nominacija može se pohvaliti i “Igra pobjednika”, sportski film po istinitim događajima s Bradom Pittom u glavnoj ulozi, koji ipak ima četiri nominacije u glavnim kategorijama.

Velike transformacije

Spašeni su Fincherovi “Muškarci koji mrze žene”, koji u glavnim kategorijama imaju samo jednu nominaciju, onu Rooney Mare za glavnu žensku ulogu, ali ukupno mogu nabrojati solidnih pet nominacija.

Kad je o nominacijama za sporednu ulogu riječ, tu je najviše profitirao “Tajni život kućanskih pomoćnica”, koji je uz nominaciju Viole Davis za glavnu žensku ulogu dobio i čak dvije nominacije za sporedne uloge. Zaradile su ih Jessica Chastain za ulogu prostodušne bjelkinje Celije Foote te Octavia Spencer za ulogu sluškinje Minny Jackson. Zanimljivo je da je nominacije zaobišla Emmu Stone, koju bismo zbog mnogih argumenata mogli smatrati glavnom glumicom u “Tajnom životu”, no čini se da su mjerodavni odlučili kako je tamnoputa Viola Davis mnogo primjerenija kandidatkinja za nagradu glavnoj glumici.

Ona je ujedno i jedina koja za svoju ulogu nije morala proći dramatičnu transformaciju, kao što je bio slučaj s ostale četiri glumice nominirane za glavnu žensku ulogu, a koje su odreda gotovo neprepoznatljive u filmovima koji su im donijeli laskava priznanja (sjetimo se samo ispirsane, tetovirane Rooney Mare izbijeljenih obrva u “Muškarcima koji mrze žene”).

I dok je u kategorijama glavnih ženskih uloga i redatelja nije bilo iznenađenja (nominacije se sto posto podudaraju s Večernjakovim prije objavljenim predviđanjima), u kategoriju glavnog muškog glumca uz sasvim sigurne kandidate poput Brada Pitta, Jeana Duiardina i Georgea Clooneya pojavili su se i pomalo neočekivano veteran Gary Oldman, nominiran za ulogu u filmu “Tinker Tailor Soldier Spy” kojeg krase ukupno tri nominacije te markantni Meksikanac Demián Bichir, nominiran za glavnu ulogu u obiteljskoj drami “Bolji život”.

Najjači redatelji

Posebno je jaka kategorija nominiranih za najboljeg redatelja, u kojoj se (baš kao što je Večernji predvidio) nalaze toliko jaki redatelji (Scorsese, Woody Allen, Terrence Malick...) da su iz nominacija s lakoćom izgurali i Clinta Eastwooda te Stevena Spielberga i Davida Finchera.

Nominacije za najbolji strani film dobili su belgijska “Bikova glava”, glavni laureat prošlogodišnjeg Motovun film festivala, te film “Nader i Simin se rastaju”, koji je nagrađen Zlatnom arenom u Puli.

Osim njih, za titulu najboljeg stranog filma natječu se izraelski “Hearat Shulayim”, poljski “U tami” te kanadski “Monsieur Lazhar”. Hrvatski kandidat bio je debitantski film “72 dana” Danila Šerbedžije, ruku na srce, ipak mnogo slabiji od nabrojanih ostvarenja.

Komentara 1

DR
drznedaj
10:26 25.01.2012.

UMjetnik je dosadan da ti pamet stane. Ako neko zeli spavanac, onda je savrsen. Al to su americke gluposti, kao ajmo ove godine nesto novo da bude in. Nijemi,crno-bijeli film? Savrseno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije