Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MSU

Bućan, Trbuljak, Stilinović, Ilić... plakatima se izrugivali stvarnosti

plakati MSU
arhiva MSU
01.08.2012.
u 15:53

Duhovita grafička rješenja i ideje koje stoje iza plakata bili su glavna poveznica odabranih radova, kaže autorica Kristina Bonjeković Stojković

Provokativni i duhoviti plakati renomiranih likovnih umjetnika Borisa Bućana, Dalibora Martinisa, Mladena Stilinovića, Gorana Trbuljaka, Mirka Ilića, Mihajla Arsovskog, Gorki Žuvele, Borisa Ljubičića... izlažu svoje ideje u Muzeju suvremene umjetnosti od četvrtka 2. kolovoza. Autori su plakate napravili tijekom 70-ih i 80-ih godina, u vrijeme kad je on bio glavno komunikacijsko sredstvo.

Poigrali su se grafičkim elementima poput tipografije, jezičnih dvosmislenosti, različitih znakova ili fotografskih predložaka. Renomirani likovni umjetnici toga doba predstavljaju se uglavnom s po nekoliko radova, a cilj je bio predstaviti plakate koji su već bili izloženi, ali i one koji se prvi put vade iz depoa.

Autorica izložbe Kristina Bonjeković Stojković odabrala ih je zbog duhovitih grafičkih rješenja i ideja koje stoje iza njih. Najčešće su bili producirani za izložbe, koncerte, predstave. Boris Bućan poigrava se sudbinom crtanih junaka Walta Disneya pa ih za plakat 8. salona mladih ubija, dok Goran Trbuljak modificira plakat za izložbu Georga Baselitza koji slika naopako pa onda to čini i Trbuljak, dodajući mu ambalažne simbole za pravilno rukovanje. Mirko Ilić napravio je plakat za izložbu Kralj Gordogan, na kojem kralj umjesto žezla drži pendrek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije