Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAZIL

Biseri hrvatske vokalne glazbe u glasovitom Teatro Amazonas

Teatro Amazonas
18.06.2014.
u 22:10

Prije koncerta publiku su, u prepunom Teatro Amazonas, pozdravili hrvatski veleposlanik dr. Drago Štambuk i guverner brazilske savezne države Amazonas Jose Mello

Uoči utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska-Kamerun u Manausu je 17. lipnja u glasovitom Teatro Amazonas održana večer Biseri hrvatske vokalne glazbe. Nastupili su hrvatski operni pjevači: sopranistica Martina Zadro, mezzo-sopranistica Biljana Kovač, tenor Domagoj Dorotić, bas Saša Čano i pijanistica Vedrana Kovač, uz pratnju Amazonskog filharmonijskog orkestra s maestrom Luizom Fernandom Malheirom.

Prije koncerta publiku su, u prepunom Teatro Amazonas, pozdravili hrvatski veleposlanik dr. Drago Štambuk i guverner brazilske savezne države Amazonas Jose Mello. Nazočili su mnogi iz amazonskog državnog vrha: ministar kulture Roberio Braga, ministar za planiranje i razvitak Airton Claudino, ministrica okoliša i održivog razvoja Kamila Botelho, tajnik za kulturu grada Manausa Bernardo Monteiro i mnogi drugi.

Veleposlanik Štambuk pozdravivši guvernera i sve nazočne kazao je kako je koncert, iniciran od Jelene Kovač, a organiziran u suradnji Ministarstva vanjskih poslova RH i Veleposlanstva RH u Braziliji, Koncertne direkcije Zagreb i Ministarstva kulture savezne države Amazonas, osobit i uspješan primjer bilateralnog vezivanja sporta i kulture. Hrvatskoj je bila velika čast i radost otvoriti Svjetsko prvenstvo utakmicom s domaćinom Brazilom u Sao Paolu, a nastavak kvalifikacija u Manausu sretan je napor koji uzdiže naša srca, kada se i kultura nastavlja na takmu druge i više vrste, u natjecanju umjetnika s najboljim svojim iskazima i sa samima sobom. Nazvao je Teatro Amazonas veličanstvenim, mitskim mjestom sjajne prošlosti, ali i briljantne budućnosti. Glazbena večer, kaza, simbolizira vjenčanje Jadrana i Amazone, a milovanje duša Hrvatske i Brazila koje ono sugerira veže nas kroz nebesku glazbu, ljudski i umjetnički. Veleposlanik je na završetku govora, pozdravio i brojne hrvatske nogometne navijače koji su crveno-bijelim kvadratićima na svojim majicama plijenili brazilsku pažnju; obrativši im se na hrvatskom, zaželio je uspješan nastup hrvatskoj vrsti sljedeći dan u Manausu. Guverner Mello uzvratio je zanosnim govorom u kojemu je nazvao Hrvatsku kolijevkom kulture. 

Nakon Rapsodije na temu Paganinija koju je poslije filharmonijine početne izvedbe Gotovčevog Simfonijskog plesa Kolo, op. 12, suvereno i s delikatnim glazbenim naglascima izvela, za  Rachmaninoffa specijalizirana, sjajna Vedrana Kovač, slijedio je ekskluzivno vokalni dio koncerta u kojemu su pjevane hrvatske arije, dueti i scene, od Ode zemlji iz Gotovčeve Mile Gojsalić, preko dionica iz Josipa Hatzea, Ivana Zajca, Josipa Gotovca i Ive Tijardovića. „Daleko m'e biser mora“ iz Tijardovićeve Male Floramye u izvedbi Martine Zadro i duet „Tonči moj dragi Tonči“ iz Splitskog akvarela u izvedbi iste umjetnice s Domagojem Dorotićem bili su komadi osobito pogođeni za ovdašnju publiku.

Prisutne je, na kraju, zagrijala čuvena arija „U boj, u boj“ koju su ponovljeno izveli svi pjevači zajedno, te pjesma iz mjuzikla Jalta, Jalta „Neka cijeli ovaj svijet“. Frenetičan pljesak na završetku bio je nagrada iznimno uspješnom i repertoarno dobro osmišljenom nastupu hrvatskih umjetnika koji će se dugo pamtiti. Nakon koncerta veleposlanik i guverner brojnim televizijskim mrežama komentirali su rečeni glazbeni događaj.

>> Drago Štambuk: Sanjam da Hrvatska s Brazilom i zatvori svjetsko prvenstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije