Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Bila je ministrica kulture u najtežim godinama i uvela nas je u UNESCO

Vesna Girardi Jurkić
Duško Marušić/PIXSELL
26.08.2012.
u 17:35

Pogreb Vesne Girardi Jurkić bit će u Zagrebu u srijedu, a dan ranije ispraćaj iz Pule

Nakon vijesti o smrti bivše hrvatske ministrice kulture (1992-1994) Vesne Girardi Jurkić nazvao sam njezinog suradnika i prijatelja, svojedobno pomoćnika, a kasnije i jednog od nasljednika u kabinetu, Božu Biškupića.Bio je šokiran kao i svi ostali koji su ovu markantnu ženu poznavali kao osobu punu snage i radne energije kojoj je odlazak u mirovinu značio tek novu fazu u radu.

- Veliki je to gubitak za hrvatsku kulturu - rekao je bivši ministar i nastavio u osobnijem tonu:

- Uspješno je i hrabro vodila ministarstvo kulture, tada spojeno i sa školstvom, u teškim ratnim godinama i uvijek je nastojala, preko kulture, donositi ljudima dobre i pozitivne vijesti. Bila je vrstan arheolog, veliki radnik, dobar čovjek, voljela je ljude i zato je raditi s njom bio užitak. Kao prva veleposlanica Hrvatske pri UNESCO-u postavila je temelje odlične suradnje koja između naše zemlje i te važne svjetske organizacije traje i danas. A uz sve to učinila je jako puno na arheološkim istraživanjima u Istri i silno je zaslužna za promociju i čitave Hrvatske i same Istre i njezine kulture u svijetu - rekao nam je bivši ministar telefonom s Brača.

Vesnu Girardi Jurkić upoznao sam i osobno kao ravnateljicu Arheološkog muzeja Istre koja je niz godina u ime Hrvatske vodila bitku za famozno Seusovo blago pred međunarodnim sudovima. Ta se bitka činila uzaludnom i bezizglednom, ali njezina je profesionalna strast bila uistinu zarazna.

 

Umrla je u subotu navečer, naglo, od srčanog udara koji ju je doslovno zaustavio u radu. Na stolu su joj ostale stranice nove knjige koju je još jutro ranije diktirala suprugu. I valja je upamtiti po još nečem silno važnom: politika joj ipak nije postala važnija i milija od struke.

Pula će se od svoje zaslužne sugrađanke imati priliku oprostiti u utorak u 11 sati na Gradskom groblju, a ispraćaj Vesne Girardi Jurkić na posljednje počivalište u obiteljskoj grobnici na zagrebačkom groblju Mirogoj bit će održan u srijedu, 29. kolovoza, u 10.50 sati.

Ključne riječi

Komentara 13

LU
Lujo123
18:16 26.08.2012.

"Bila je ministrica kulture u najtežim godinama i uvela nas je u UNESCO" Je i zamračila je 10-tak milijuna USA$ oko Seuso-vog (ne sjećam se više jel se tak zovu oni tanjuri) "blaga"! Baš je bila "sjajna i uspješna"! Počivala u miru!

BA
bandido
18:27 26.08.2012.

A i bile su to kulturne godine... Caudillo se zvao punim imenom Gospodin Predsjednik Dr Franjo Tudjman.

OB
-obrisani-
18:47 26.08.2012.

na zalost svak ima pocetak i kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije