Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marginalije

Biblija za leksikografe i knjiga koja ujeda svakog

Miroslav Krleža Marginalije
arhiva
12.12.2011.
u 14:45

Hrvatska bez Krleže ne može. To je bilo jasno Tuđmanu, pa mora biti i nama – misli Vlaho Bogišić, ravnatelj Leksikografskog zavoda

Leksikografske “Marginalije” Miroslava Krleže predstavljene su u Hrvatskom državnom arhivu, nakon Pule i Beograda. Vlaho Bogišić prikupio ih je u opsežnu knjigu, a objavio beogradski Službeni glasnik.

U knjizi Krleža, na Andreisovu enciklopedijsku tvrdnju o Vatroslavu Lisinskom “...otac mu je bio Slovenac, Andrija Fuchs, a majka Hrvatica”, provokativno piše “kad mu je otac već Slovenac, s tipičnim slovenskim prezimenom Fuchs, trebali bi reći zašto mu je majka Hrvatica? Gdje je rođena, kako joj je ime, i prezime. Za nas je to važno, kad nam je namjera da ga pohrvatimo pod svaku cijenu...” Na predstavljanju knjige u profesorskoj čitaonici Državnog arhiva koja pamti i Krležu, Tomislav Brlek tog je pisca nazvao Diderotom koji nije imao D'Alamberta.

Gojko Tešić, kojeg je Bogišić predstavio kao najvećeg živućeg krležologa, kaže da su “Marginalije” knjiga koja ujeda i jedne i druge i treće, i prava je Biblija za leksikografe. – Na ovim prostorima nije postojao takav duh ni prije, ni kada je Krleža djelovao, a ni u postkrležijanskoj fazi – smatra Tešić. Bogišića pak nije stid, kaže, što su “Marginalije” objavljene u Beogradu. Podsjetio je i da su njega samog izbacili iz časopisa Kolo, no kasnije je drugo uredništvo ipak objavio dio Krležinih komentara te je iznijelo niz negativnih opaski na račun Tonka Maroevića.

– Hrvatska bez Krleže ne može. To je bilo jasno Tuđmanu, pa mora biti i nama – misli Bogišić.

Komentara 4

Avatar deziderij
deziderij
18:48 12.12.2011.

Bogišića nije stid što su \"Marginalije objavljene u Beogradu još ako su na ekavici, može biti i ponosan i to me, za divno čudo, uopće ne čudi. Hrvati su takvi kakvi su i tu se ništa nemože učiniti. Mi smo jedini u bivšoj yugi imali \"Jugoslavenski leksikografski zavod\" i izdanje \"Jugoslavenske enciklopedije\" dok su svi drugi imali svoja - po nazivima republika. Takvi smo kakvi smo - najčešće nikakvi.

AU
Audience
19:28 12.12.2011.

Osoba koja je sa svojim statusom u ondasnjem drustvu podrzavala diktatora Tita, mogla je biti neznam kakav genije, ne zasluzuje nikakvo postovanje, jer se prodala za par skuda. Da je on bio osoba sirokih pogleda trebao je sa gnusanje odbacitii sistem zlocinackog jednoumlja, a ne koketirati sa tim sistemom, da bi u krajnjoj liniji bio iskoristen za promociju sistema.

AU
Audience
01:28 13.12.2011.

Zamislite Vlaho Bogisic iz Dubrovnika, kojeg su beogradanni rusili, stampa tekstove jednog bezkicmenjaka u Beogradu. Mozda je to jedan od onih koji su za vrijeme rata zahtjevali, da se Dubrovacka republika pripoji velikoj Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije