Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leopold Museum

Beč u dvojbi: kakav je goli muškarac prihvatljiv...

Ilsa Heider
ar
20.10.2012.
u 08:05

Do 28. siječnja ugledni je bečki muzej prepustio svoj prostor golim muškarcima. Više od 300 umjetničkih radova na ispitu je javnog mnijenja. Protesti već počeli!

I danas je muški akt posebna provokacija ako nije okamenjen i star kao Grčka! Za razliku od ženskog tijela čija eksploatacija prerasta u globalni zločin protiv ljudskosti, muško tijelo je zaštićeno. Štiti ga društvo koje je po svome ustroju muško. No i ono se mijenja, načinje ga naraslo prestrojavanje spolova, podjela društvenih uloga, avatarska perspektiva, moda koja zatvara krug muško-ženske podjele, otvarajući univerzum koji nas plaši iako je već bio naša prošlost. Naravno da je goli muškarac i dalje “Mr. Big” pa ne čudi da je austrijska umjetnica Ilse Haider tako nazvala i svoj umjetnički rad koji izložen ispred Leopold Museuma u Beču poziva na izložbu “Nagi muškarci”.

Izravnost fotografskog rada Ilse Haider izazvala je u međuvremenu buru protesta u Beču, pa su inkriminirani dijelovi (neobična riječ za dio tijela koji je ključno Božje djelo) pokriveni kako bi se navodno zaštitili posjetitelji muzeja.

Glasnogovornik LM-a Klaus Pokorny kaže kako nisu očekivali takvu reakciju. Nadao se napretku, a ne potezima kistom i bojom ljutitih roditelja koji su preuredili Ilsin rad.

S obzirom na to da izložba prikazuje oko 300 radova, svakojake su reakcije još moguće do 28. siječnja 2013. godine. Jer nisu sva ta djela samo “prihvatljivi” muški aktovi kakve nalazimo na antičkim vazama i djelima renesanse!

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pahulja
22:51 22.10.2012.

Slijedi potpuno pokoravanje muslimanima medjutim odsada ce to ici uzurbano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije