Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugledni glazbenik

Beč i Bečani iz Turkovićevog kuta gledanja

M. Turković na bečkoj promociji
Snježana Herek
20.03.2013.
u 15:39

Turković ukazuje i na njihov ne baš uvijek primjeren odnos prema doseljenicima i integraciju stranaca u austrijsku sredinu

„Bečki život. Beč doživjeti“, naziv je knjige uglednog austrijskog dirigenta, fagotista i pisca hrvatskih korijena Milana Turkovića, promovirane u utorak navečer u Europskoj dvorani Austrijskog sindikata javnih službi u Beču, u nazočnosti autora. Bogato ilustrirana fotografijama Ulle Schulz, knjiga na 240 stranica otisnutih na njemačkom jeziku na feljtonistički način donosi Turkovićevo viđenje Beča i Bečana, njihovu strast za tradicijom i kulturom, posebice vinarskom i kavanskom koja je bečka institucija već tri vijeka te ponos na odličnu bečku pitku vodu, apoteke, podzemnu željeznicu i uspješne sugrađane.

Vino, a ne ljudi

Autor u knjizi na duhovit način ukazuje i na tipične boljke Bečana. U poglavlju pod naslovom „Titelitis“ na njihovo gotovo bolesno navođenje akademskih titula u svim mogućim i nemogućim situacijama, kao i njihov ne baš uvijek primjeren odnos prema doseljenicima i integraciji stranaca u austrijsku sredinu.

- Tako dugo dok se radi o zajedničkom uživanju bečkog vina, a ne o ljudima, integracija je potpuna - rekao je Turković, istaknuvši kako je za uspješnu integraciju potrebne dvije strane. Napomenuo je kako osobno nije imao integrativnih problema jer je kao malo dijete, nakon smrti oca koji je bio Hrvat, s majkom Bečankom preselio iz Zagreba u Beč, pa se „osjeća Bečaninom“.

Promociju je organiziralo Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s bečkom podružnicom HKD-a Napredak, a nazočila joj je, između ostalih, ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber. „Bečki život. Beč doživjeti“, četvrta je Turkovićeva knjiga i prva izvan područja glazbene literature.

Odlikovale ga i Hrvatska i Austrija

Milan Turković rođen je 1939. godine u Zagrebu. Kao dirigent i fagotist sudjelovao je na gotovo svim poznatim svjetskim glazbenim pozornicama od New Yorka do Tokija. Dugi niz godina radio je kao profesor na salzburškom Mozarteumu i bečkom Glazbenom sveučilištu.

- Dirigirao sam i u Zagrebu te drugim hrvatskim gradovima, no koncert u razrušenom Vukovaru posebno me se je dojmio - rekao je za Večernji list ugledni glazbenik.. Obje Turkovićeve domovine, Hrvatska i Austrija odužile su se Turkoviću za njegov kulturni doprinos. Veleposlanstvu RH u Austriji dodijelilo mu je 2002. godine Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a Republika Austrija odlikovala ga je najvišim austrijskim odličjem, Austrijskim počasnim križem prve klase.

>> Bečani planiraju izgradnju najvećeg bordela u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije