Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANIMACIJA

Baltazar otvara 40. Animafest

'PROFESOR BALTAZAR'
Foto: ''
1/3
28.05.2012.
u 15:06

Nagrada za životno djelo pioniru japanske animacije Yojiju Kuriju, poznatom po crnom humoru

Iz bogatih popratnih programa izdvajamo "Čudno voće animacije" s bizarnim filmovima, kojih je u zadnje vrijeme sve više

Utorak je dan za početak Animafesta, jubilarnog festivala animiranog filma na kojem ćemo ove godine vidjeti gotovo 400 kratkih animacija iz cijeloga svijeta, podijeljenih u dvadesetak programa.

Službeno otvorenje 40. festivala održat će se u 19.30 u kinu Europa, gdje ćemo gledati svojevrsni "best of", kompilaciju od šest filmova iz ovogodišnjeg programa koji se kreću od onih koji su u prošlosti obilježili Animafest do istaknutih novih radova mladih autora. Domaće gledatelje sigurno će razgaliti crtić "Profesor Balthazar: Hanibalove Alpe" autora Zlatka Grgića, Borisa Kolara i Ante Zaninovića iz 1969. godine, po kojem je postojala i iznimno popularna dječja slikovnica.

Retrospektiva velikana

Gledat ćemo i "Ljudski zoo", Yojija Kurija iz 1962. godine, jedan od kratkih filmova koji su obilježili karijeru ovog crnohumornog pionira nezavisne japanske animacije, kojem će na otvorenju biti uručena Nagrada za životno djelo.

Onima koji budu htjeli naučiti više o ovom važnom animatoru preporučujemo da u 22 sata budu u kinu Tuškanac, gdje će biti prikazan prvi od tri bloka Kurijevih radova koje ćemo gledati na festivalu.

Istovremeno, nakon otvorenja u kinu Europa na rasporedu je prvi blok natjecateljskog programa u kojem su, između ostalog, novi film kultnog Nizozemca Rostoa i vrlo atraktivni kineski film "Kupon za žito", za kojeg se otimaju europski festivali. Među brojnim posebnim programima koji se ove godine nude gledateljima valja izdvojiti "Čudno voće animacije", program bizarnih, čudnih filmova koji se sve jače nameću na europskoj animatorskoj sceni.

Redatelj Michael Stipe

Tu je i "Kino za uši", program u kojem ćemo gledati vrhunski animirane glazbene spotove, među kojima je sigurno zanimljiv spot za pjesmu "Discoverer" REM-a, kojeg su napravili frontmen Michael Stipe i njegova sestra Lynda.

Među starijim radovima "za uši" valja istaknuti "Her Morning Elegance" Izraelaca Yuvala i Merav Nathana, koji je već tri godine pravi hit na YouTubeu.

Osim atraktivnih programa, ovogodišnji Animafest vrvi i atraktivnim gostima – među njih 130 izdvajamo doajena Priita Parna te mladu zvijezdu Davida O'Reillyja u glavnom žiriju, ali i čitavu reprezentaciju studenata propulzivne filmske akademije iz Turkua. Za lakše snalaženje u moru filmova tu je prvi put i festivalska aplikacija, koju možete besplatno skinuti na svoje mobilne telefone.

Ključne riječi

Komentara 1

LA
Lavica7
19:39 28.05.2012.

Bal-Bal-Baltazar... Cestitke prof. Baltazaru i ekipi na crticu uz koji su odrasle generacije \"klinaca i klincezi\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije