Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOSTRUKO IZDANJE

Bajaga u knjizi

Bajaga
PIXSELL
09.07.2012.
u 16:00

Voljeli ga ili mrzili, jedno mu ne možete poreći: nikad od sebe i svojih ljubavnih pjesama nije radio nepotrebnu filozofiju

Voljeli Bajagu ili ne, zamjerali mu eskapadu s Karlovačkim i Jelenom Rozgom ili ga slušali čak i u nemogućim uvjetima, mrzili ga zbog Čorbe ili ne; jedno mu ne možete poreći: nikada nije od sebe i svoje glazbe radio nepotrebnu (i pretencioznu) filozofiju.

On jednostavno piše i pjeva odlične pop-pjesme, bez ikakve primisli da bi one mogle (ili trebale) promijeniti svijet.

Njegove su pjesme prvenstveno ljubavne (čak i u opusu koji broji “Dvadeseti vek” i “Pogledaj dom svoj, anđele”) i zbog toga opstaje i uvijek iznova dobiva novu publiku.

Isti još od Kulušića

Jednostavnost i nepretencioznost oduvijek su njegov zaštitni znak, od prvog samostalnog koncerta 1984. godine u legendarnom zagrebačkom klubu Kulušiću pa sve do danas.

To se može čuti i na najnovijem albumu “Daljina, dim i prašina” koji je u Hrvatskoj nedavno objavio Dallas Records.

No čak se i Momčilo Bajagić umorio.

Na prvo slušanje, na CD-u je najveći hit “Bežiš od mene, ljubavi”, pjesma koju je napisao za TV seriju “Vratit će se rode” i koju od tada izvodi i na koncertima, a hitoidna sudbina lako se može predvidjeti i pjesmi “Stari put za Novi Sad”. Nedovoljno za pomalo blijed opći dojam. No, uz novi CD objavljena je i zbirka stihova “Vodič kroz snove”, koja je pregled Bajagina cjelokupnog stvaralaštva, a sadrži i pjesme koje je pisao za druge izvođače, poput maestralne “Moja draga” koja je uvijek jedan od vrhunaca koncerata Zdravka Čolića.

Kako biti objektivan?

Na žalost, nekome tko je odrastao uz Bajagu nemoguće je realno procijeniti njegove pjesničke dosege. Svakako nisu mali, ali kako ga čitati dok vam mozak u glavi pjeva?

Komentara 3

Avatar billybull
billybull
06:41 10.07.2012.

bojana radovic, pop pjesme pisu i izvode magazin, severina, novi fosili, dalibor brun i slicni...ono kaj bajaga dela naziva se rock and roll, iliti skraceno rock....

ML
mlado
07:47 10.07.2012.

Pogledaj dom svoj, anđele je Borina pjesma. Nije ju napisao Bajaga. Pa otkuda novinari sam lupaju ovakve informacije. Očigledno ne zna previše o Bajagi jer bi inače spoemnula hitove kao Ruski voz, Zažmuri...

DU
Deleted user
08:33 11.07.2012.

Da li je to onaj isti Bajaga koji je 1993. godine nakon akcije "Maslenica" imao koncert u Kninu u čast poginulim i pomoć ranjenim srpskim vojnicima, uz znanu pjesmu:"Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu, i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek, sve će da vas smrska!". A tko misli da mu se samo jednom tako nešto "omaklo", nek potraži via Google pjesmu Bajage: Zaboravljeni asevi. Tamo se nariče nad sudbinom palih srpskih vojnika oko Vukovara, a video spot predstavljaju helikopterske snimke razrušenog Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije