Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Armorinke zadivljujućom igrom glasova osvojile Beč

klapa Armorin
arhiva VL
28.11.2011.
u 10:31

Koncept koncerta izradio je umjetnički voditelj klape Berdović, koji je nekoliko pjesama pratio na gitari. Bila je to sjajna promocija čuvene tradicije klapskog pjevanja tipičnog za priobalnu Hrvatsku

Koncert zagrebačke ženske klape Armorin pod umjetničkim vodstvom Srđana Berdovića, održan u petak navečer u Hrvatskom centru u Beču, u sklopu 7. festivala hrvatske glazbe, bio je doživljaj za pamćenje pa je bila prava ugoda slušati zanimljiv program od 18 probranih tradicionalnih klapskih napjeva i skladbi 10-tak najrenomiranijih obrađivača i aranžera klapske scene: D. Fija, Lj. Stipišića Delmate, J. Ćalete, D. Tambače, K. Magdića, E. Tudora i drugih. Armorinke su svojom zadivljujućom igrom savršeno usklađenih glasova te predanim i umjetnički dojmljivim pjevanjem oduševile brojne Bečane, koji su ih nagradili dugotrajnim i burnim pljeskom.

Bilo je to klapsko pjevanje najviših dometa, a i atmosfera i ambijent u Hrvatskom centru, gdje su se uz bečke i gradišćanske Hrvate okupili i njihovi austrijski gosti, bila je odlična i pjevačice se slušalo s velikom pozornošću. Koncept koncerta izradio je umjetnički voditelj klape Berdović, koji je nekoliko pjesama pratio na gitari. Riječju, bila je to sjajna promocija čuvene tradicije klapskog pjevanja tipičnog za priobalnu Hrvatsku, koja je potvrdila veliko pjevačko umijeća klape Armorin.

Ženska klapa Armorin osnovana je 1999. godine kao radionica pri Studentskom centru u Zagrebu. Danas okuplja devet vrsnih pjevačica iz cijele Hrvatske, a od 2007. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom Srđana Berdovića, magistra klasične gitare i kompozicije iz New Yorka.

Klapa je 2006. godine debitirala na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojivši prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike u debitantskoj kategoriji, kao i treću nagradu publike u ženskom finalu. Višegodišnje sudjelovanje na ovom okrunjeno je ove godine osvajanjem druge nagrade stručnog žirija – Srebrnog štita s grbom grada Omiša. Na prvom natjecanju hrvatske vokalne tradicijske glazbe održanom ove godine u sklopu zagrebačkog Festivala pjevačkih zborova mladih klapa je osvojila prvo mjesto.

U svibnju ove godine amorinke su nakon više od deset godina postojanja izdale svoj prvi album "Stegla me je mladost“. Svoj doprinos hrvatskoj diskografiji dale su i svojim sudjelovanjem u izdanjima "Došli smo van kolendati 2“, „Pisme o vrimena“ i "Festival dalmatinskih klapa – Omiš 2010.", od kojih je posljednji nosač zvuka 2011. nagrađen diskografskim Porinom kao najbolji album klapske glazbe.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije