Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
80 godina
Povratak na članak

I ustaše i VMRO htjeli su kraljevu smrt, a Beograd je znao za atentat

Iako se ustaški pokret često spominje u hrvatskim medijima, povjesničari se nekako nerado hvataju u koštac s ovom temom

Komentari 21

SA
santos008
08:39 16.10.2014.

Znci i Beograd ga nije volio,sta ce jadni kralj 54 kile bio tezak ,dvi kile tezi od Gavrila Principa

VL
TR
trlepastuhovic
08:56 16.10.2014.

To im je bila osveta za Radića. Nevjerovatno je koliko ih i danas boli ovaj atentat. Jako su osetljivi na "kralja" i "otadžbinu".

VL
PA
pankogulo
08:31 16.10.2014.

Tko sije vjetar, žanje Oluju. U to su se uvjerili i Aleksandrovi nasljednici.

VL
MJ
mjur
08:07 16.10.2014.

Ako je stanoviti Sedlar u igri u "iastinu" ne treba sumnjati.

VL
KO
Komacero
18:19 17.10.2014.

jos jedna komunisticko cetnicka laz.Uorginalnom snimku koji zabranjen u Hrvatskoj i nekadasnjim republikama Jugoslavije ubijen je kralj i francuski ministar od bugara koji se titulira makedoncom a hrvata nije bilo nigdje samo u pricama srba i hrvatskih komunista.doticni je ubijenn na licu mjesta a hrvata ni blizu sramota

VL
JH
josip.hervat
11:42 16.10.2014.

Ne znam što se dogodilo s mojim komentarom, ne sjećam se da sam nekoga vrijeđao...

VL
KO
Komacero
18:27 17.10.2014.

koliko su hrvati zabiti toliko im isprali mozak hrvatski komunisti podlija verzija cetnika bajkama i lazima.cjeli se narod fakat drzi stoljecima u psihozi i osuduje ko ustasnoidni i niko normalan nema u toj zemlji da se izjasni istinom argumentima i dokazima.pozdrav za dom spremni je ustavni sud 2009 zakonom obznanio da je stari hrvatski pozdrav domoljuba da bi ga predsjednik hr proglasavo javno ustaskim uz sve politicke stranke u hr i saboru sramota.tako i ovaj atentat koji je djelo crne ruke i bugarske tajne sluzbe.orginal dokumentaciju posjeduje pariz,london,berlin itd itd samo stoka sitnog zuba pase

VL
RO
rodjo123
08:39 16.10.2014.

"svećenikova djeca" iz Večernjaka nastavljaju forsirati p"olarizaciju društva pod maksimom "izučavanja povijesti ", brišu nepoćudne komentare etc. A što se tiče Sedlara i njegovih "uradaka" - samo u Hrvatskoj i samo od proračunskih novaca, nek ide u Hollywood pa nek traži novce za film o ustašama od cionista tamo

VL
DU
Deleted user
08:20 16.10.2014.

Ubojstvo je ubojstvo...nije vam naslov nešto...

VL
MT
Mirko Tot
10:44 16.10.2014.

Zahvaljujuči ustašiji desio se I Bleiburg, gdje su na žalost u pobjedničko- partizanskoj euforiji /što nikako ne smije opravdati zlodjela/ stradali i mnogi nevini.

VL
Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
10:20 16.10.2014.

Iako se ustaški pokret često spominje u hrvatskim medijima, povjesničari se nekako nerado prisječaju tih izvornih balkanskih nevinih vitezova i stvaratelja nevinih viteških djela u Jasenovcu i Gradiškoj stari.

VL
Avatar plavopoljac
plavopoljac
09:58 16.10.2014.

Nije cudo sto svaki hrvatski povjesnicar svoju povjest pise. Cudo je sto se narod Hrvatske i hrvatski povjesnicari ne mogu sloziti i zapisati jednu povjest o Domovinskom Ratu, koji je cjela nacija dozivila, samo prije 24 go dine. Na zalost u iducih 25 godina i Domovinski Rat bit ce tvorevina neoustastva.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:45 16.10.2014.

"Glavni razlog zašto je došlo do osnivanja ustaško-domobranske organizacije leži u činjenici što je kralj Aleksandar uveo diktaturu u siječnju 1929. godine." - kaže Mario Jareb. Nije istina. Glavni razlog osnivanja ustaške organizacije bila je težnja fašističke Musolinijeve Italije za dominacijom na Sredozemlju i aneksijom dijelova ili cijele Kraljevine Jugoslavije. U tu svrhu Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Italije u okviru svoje Obavještajne službe financira i osniva ustašku organizaciju na tlu Italije od onih koji su bili spremni služiti talijanske gospodare u ostvarenju talijanskih ciljeva. I drugo, ustaše su samo poslužile njemačkoj obavještajnoj službi kao zavjesa iza koje su se krili njemački ciljevi - ubojstvo kralja Aleksandra koji se počeo približavati konkurentnoj sili Musolinijevoj fašističkoj Italiji a ujedno i pritisak na Italiju da prestane širiti svoj utjecaj na Jugoslaviju i prokazivanje Italije u međunarodnim odnosima kao mogućeg organizatora atentata putem ustaške organizacije koju je Italija i osnovala. Arhiva koju je Jere Jareb dobio od obitelji Kvaternik kao i uloga "Dide" Kvaternika i njegova povezanost s centrom njemačke obavještajne službe u Parizu mogu sasvim rasvijetliti ovaj događaj. Dakle, Hrvati osuđeni u Francuskoj nisu ubili kralja Aleksandra, u vrijeme ubojstva bili su daleko od mjesta događaja u gradu stotinjak kilometara udaljenom od Marseillea. Istina je postala poznata kada je bivši vojni (obavještajni) ataše u njemačkoj ambasadi u Parizu nakon II. svjetskog rata 1956. godine postao zapovjednikom kopnenih snaga NATO pakta u Europi a Sovjeti istovremeno na tiskovnoj konferenciji objavljuju podatke iz zaplijenjenih njemačkih nacističkih arhiva. Kasnije je dokumente prezentirane "prepričao" sovjetski povjesničar Vladimir Konstantinovič Volkov, koji je očito imao pristupa obavještajno osjetljivim sovjetskim i njemačkim dokumentima.

VL
Avatar Aubix
Aubix
10:34 16.10.2014.

U prikazu je zanemarena značajna uloga Crkve u organiziranju Ustaškog pokreta. Prva ustaška ćelija je osnovana koncem siječnja 1929. u prostorijama Zagrebačke nadbiskupije na Kaptolu, a u njenom članstvu je bio veći broj svećenika. Katolički moral činio je moralnu okomicu Ustaškog pokreta: zabranjeni su, primjerice, bludništvo i psovanje.

VL
DA
davor111
08:19 16.10.2014.

pa za ustaske teroriste ocito su atentati "logicni". U tom atentatu ubise iz silne "logike" i ministra vanjskih poslova Francuske...Jasno da su ustaski teroristi nastavili sa svojom "logikom" nakon 2.svijetskog rata, s atentantima na jugoslovenske ambasadore u inozemstuv, otmicanma avijona, obaranje JAT-ovog aviona nad Ceskom, ubojstvom americkog policajca od strane Zvonka Busica, itd, itd...Za te njihove teroristicke ""logike" su zapadni sudovi u Americi, Njemackoj, Svedskoj, Australiji i drugdje poslali te ustaske teroriste na mnogo godina zatvora,.. A znamo kako se sa slicnim otpadnicima danas obracunavaju zapadne zemlje

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.