Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

7. "Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre"

Legendfest12_oglas
PR
Autor
PR članak
16.07.2012.
u 12:46

Uživajte u legendama i mitovima i uđite u jedan čarobni svijet gdje je vrijeme potpuno stalo!

27., 28. i 29. srpnja 2012. u mjestu Pićan u Istri održat će se 7. «Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre«. Organizirat će ga zagrebačka udruga «Val kulture» i općina Pićan uz potporu Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i drugih pokrovitelja i sponzora. Festival nije natjecateljskog karaktera. Svake godine je neka tema središnja, a ove godine su odabrane „štrige, štriguni i krsnici“, upravo zbog jako puno mitova i legendi na tu temu u Istri.

www.valkulture.hr

PIĆAN
Pićan – srednjovjekovni gradić udaljen tridesetak kilometara od Rapca. Od 7.st. je bio sjedište biskupije o čemu svjedoči mnogo vrijednih sakralnih predmeta i slika pohranjenih u crkvi ili župnom muzeju. Ističe se biskupski plašt protkan zlatnim koncem - dar austrijske carice Marije Terezije. Pićan je poznat i po kvalitetnom vinu, što je početkom ovog stoljeća, prilikom posjete, potvrdio i Ferdinand Habsburški. Crkveni toranj, visok 48 metara, treći je po visini u Istri.

Festival Legendfest predstavlja multimedijalni i interaktivni spoj prostora, vremena i stila.

Za trajanja festivala grad Pićan odjeven je u stare istarske tkanine, stanovnici su u istarskoj nošnji, kuša je dobro vino, svugdje su vizuali glagoljice i zvuci istarske melodije. Pićnom hodaju divovi, štrige, gusari, vile, Mlečani, carevi, biskupi ....

Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama.
 
Centralni projekti/predstave (istarske tematike, priče, legende) odvijaju se na glavnoj pozornici na otvorenom. Za vrijeme trajanja festivala posebno je interesantno djeci posjetiteljima koja se mogu uključiti u radionice i tako sudjelovati u izvođenju predstave koju pripreme uz stručnog voditelja. Ove se radionice odvijaju cijeli dan.
Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno-umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i istarskih legendi. Posjetitelji mogu saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i dobro se zabaviti.

Festival je ostao vrlo zapažen od lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja koji su kroz dva dana mogli uživati u raznolikom kulturno-umjetničkom programu i prekrasnom gradu Pićnu.  

Mediji su odlično popratili cijeli događaj. Pored tiska festival su pratile i radiopostaje: Otvoreni radio, HRT, Radio Istra, Radio Pula, Radio Rijeka, Radio Rovinj; web portali: TZ Pazin, Maistra, ISKON, Tcom, Istrica, TZ Istre, HTZ, Culturelink … ; TV: HRT – središnji dnevnik, RTL – središnje vijesti, TV NIT.

Ulaz na sve programe je besplatan !

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?