Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamo sa životinjama

Vlasnik uhićen, a 3 konja i 5 ponija ostalo nezbrinuto

Volonteri brinu za konje i ponije u zagrebačkoj Dubravi dok je vlasnik u zatvoru
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/4
20.08.2014.
u 17:00

Kako za konje ne postoji nikakvo sklonište, još se ne zna kako i kamo 
će se s njima

Za njihovo zbrinjavanje nitko nije nadležan pa su, otkako im je uhićen vlasnik, ostali potpuno sami. U šetnju ne izlaze, a hrane, napajaju i timare ih volonteri kojima je, kažu, jedinima stalo da tri konja i pet ponija u zagrebačkoj Dubravi ne uginu od gladi.

Premale staje

I jučer su Mirna Novković i Jakov Bašić iz udruge Almina potkovica, u pratnji policajaca Milana Mandića i Marka Jelavića, stigli u Branovečku cestu, gdje konji žive potpuno sami posljednjih desetak dana.

– Dolazimo dvaput dnevno, ako su velike vrućine, onda i triput. Donosimo vlastito sijeno, a policajci nam omogućuju pristup vodi – objasnila je Mirna Novković iz Almine potkovice, čiji dolazak pozdravlja rzanje iz jedne veće nastambe u kojoj se nalaze konji, ali i manje, u kojoj su poniji. Romska obitelj, govori Novković, čijih je pet članova uhićeno zbog različitih kriminalnih radnji, uglavnom pljački i tučnjave, o konjima se brinula dobro, osim što ih je smjestila u premale staje.

– Svaki dan čistimo da ne stoje u vlastitu izmetu, ne bi oni smjeli uopće biti na mokrom tlu, istrunut će im kopita – kaže volonter Jakov Bašić, koji ne propušta priliku da svakog konja i pomiluje. Baš kao ni policajci Mandić i Jelavić, koji članovima udruge pomažu u napajanju konja. A kako su konji još uvijek u privatnom vlasništvu muškarca koji je, doznajemo, trenutačno u zatvoru u Remetincu, konjima volonteri ionako smiju pristupiti samo u pratnji policijskih djelatnika.

– Na istoj adresi bila su i četiri psa, ali oni su sad u azilu u Dumovcu. Konji su ostali jer njih nema tko uzeti – rekla je Mirna Novković koja, kaže, ni sama ne zna koliko će se još moći brinuti o napuštenim konjima, s obzirom na to da i sama ima farmu i životinje o kojima treba voditi brigu. Tko će se brinuti o konjima, ne znaju ni u ustanovi Zoološki vrt, kojoj pripada i azil Dumovec, u kojem su smješteni psi istog vlasnika.

– Po pse smo došli na poziv policije, a zapravo ih samo čuvamo jer su oni tuđe vlasništvo, odnosno nisu napušteni. Isto je i s konjima, samo što za njih nema prostora na koji bismo ih mogli smjestiti, s obzirom na to da ne postoji sklonište – objasnila je ravnateljica Ustanove Zoološki vrt Davorka Maljković.

Posao za komunalce

U teoriji bi se konji, kaže, mogli eventualno dati u određeni konjički klub, to jest nekome tko će ih prihvatiti uz vlastite konje. Međutim, govori Mirna Novković koja se o konjima svakodnevno brine, njih se ne može tek tako priključiti drugim grlima jer se ne zna jesu li potpuno zdravi.

– Slučaj je to za Ministarstvo poljoprivrede, odnosno njihovu inspekciju – kaže Novković, dok iz Ministarstva odgovaraju da su konji “u postupku zbrinjavanja komunalnog redarstva”.

>> 'Bolje da je nas ubio buzdovanom nego tu ždrebad'

>> Konj zbacio alkara, zaletio se u publiku i ozlijedio Sinjanina

Komentara 1

BE
belimo
19:09 20.08.2014.

Pa valjda je od te brojne obitelji neki član ili rođak na slobodi. Provjerite koliko ih je prijavljeno na toj adresi i na socijali. Muzu novac na sve moguće načina i još da im država hrani konje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije