Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjaj i bijeda Dubrovnika

Utočište na Žarkovici opasno za život, a psi gladuju

Žarkovica
Foto: Privatni album
1/9
15.09.2014.
u 20:02

Zidovi se urušavaju, kućice su polomljene, uskoro bi 392 psa mogla ostati na otvorenom

Preživjeti u dubrovačkom utočištu za pse na Žarkovici bilo je posljednjih dana pravo umijeće i sreća. Vjetar je dizao i nosio drvene kućice, premještao ih na mjesta udaljena i 20-ak metara, lomio grane.

Grom je pogodio bor u središtu utočišta, kiša je natopila svaki kamen, svaku zdjelicu, svaku pukotinu. Dvoje volontera sklanjalo je životinje u zaklone, tek spašene mačiće smjestili su u auto, a ranjeni galeb bio je u kavezu među psima.

Noć strave

– U jednom kontejneru sa mnom je bilo 96 pasa iz sedam različitih čopora. Slušala sam nevrijeme i razmišljala – što ako vjetar odnese krov, ostat ćemo na otvorenom – kaže volonterka Sandra Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, opisujući noć strave na Žarkovici, jednu od bezbroj koliko ih je proživjela tijekom 13 godina. Dodaje kako ni prastari kontejneri, a ni kućice, od kojih većina nije više upotrebljiva, nisu u stanju izdržati još jedno takvo nevrijeme. Uskoro bi 392 psa mogla ostati na otvorenom.

– Sve se raspalo, nemamo više što ni pokrpati. Od kiše su se počeli urušavati i zidovi zaštićeni mrežama, kamenje pada u utočište. Prije tri godine pao je jedan dio obrambenog zida oko utvrde, sad se srušio i drugi dio. Bojim se da će se za sljedećeg nevremena nešto dogoditi psima, ali i volonterima – dodaje Sandra i ističe kako i dalje nema nikakvih naznaka da će im Grad Dubrovnik bilo kako pomoći. Prije dva mjeseca raskinuli su i ugovore sa dva radnika koji su radili u utočištu, a kad odu preostala tri – sve opet ostaje na volonterima.

Foto: Robert Demo

- Ne možemo to više izdržati. Ostali smo i bez hrane, cijeli tjedan čekamo Grad da nam pomogne, snalazimo se na sve načine kako životinje ne bi bile gladne. Ali ne možemo reći ni da su baš siti - objašnjava nam S. Sambrailo.

I premda su početkom godine na naše upite iz Grada odgovorili kako su "svjesni da volonteri naporno rade i potrebna im je sva pomoć koja im se može pružiti", ovaj put odgovaraju da je projekt Grad u parku, preko kojeg su radnici bili na Žarkovici, "planiran na određeno vrijeme (predsezona) te je završen, a sredstva predviđena za njegovu provedbu su namjenski utrošena". Na pitanja je li točno da Grad nije dao hranu za pse i što će i u kojem roku napraviti kako bi ispunili i zakonsku obvezu, odnosno pobrinuli se da napuštene životinje imaju sigurno i propisano sklonište, iz Grada Dubrovnika odgovaraju:

Upoznati su i prate

- Grad Dubrovnik upoznat je i prati situaciju u utočištu na Žarkovici. Iz proračuna za 2014. za ovu svrhu isplaćeno je 590.000 kuna. Gradska komunalna tvrtka Sanitat nedavno je Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik, koje vodi azil, uplatila donaciju od 50.000 kuna. Broj životinja u azilu ove godine povećao se za gotovo 30 posto. Veliki dio tih životinja, većinom pasa, o kojima skrbe vrijedni volonteri Društva dolazi s teritorija susjednih općina (Župa dubrovačka, Konavle, Dubrovačko primorje), dok jedino Grad Dubrovnik osigurava financijska sredstva za rad azila. Gostujući u programu lokalne televizije gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je gradnju azila na Žarkovici kao montažnog objekta, koji bi se eventualno mogao po potrebi preseliti na drugu lokaciju. Gradnja takvog objekta uvelike bi olakšala naporan i hvalevrijedan rad volontera – piše u odgovoru Grada, u kojem ne navode kad bi gradnja tog montažnog objekta trebala početi. Dodaju i kako je rebalansom proračuna, koji će se naći na Gradskom vijeću krajem rujna, predviđeno dodatnih 100.000 kuna, namijenjenih za kupovinu hrane za životinje, a proračunska sredstva planirana u proračunu za 2015. iznose 700.000 kuna.

A dok čekaju rebalans proračuna i montažni objekt, volonteri na Žarkovici broje i raspoređuju svako zrno hrane. I kažu kako se boje zime, zbog sebe ali i zbog pasa, ostanu li u istom prostoru neće je preživjeti.

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/volonteri-sa-zarkovice-dobili-pomoc-novo-skloniste-jos-nije-ni-u-projektima-927650

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije