Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Udomili bismo psa iz azila i imamo dijete od 3 godine. Što trebamo znati?

dijete i pas
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
04.03.2014.
u 16:15

Kod odabira psa iz skloništa nemojte uzeti maleno štene ni jako starog psa

P: Uzeli bismo psa iz azila, je li dobro da prethodno idemo psa vidjeti s djetetom, kojemu su tri godine? Hoće li nam u azilu reći neke pojedinosti o psu, što trebamo znati prije udomljenja?

(Verica, Sisak)

O: U azil možete povesti dijete ako se bude jedna odrasla osoba brinula o njemu dok birate psa jer tamo vlada velika buka zbog lajanja pasa, kojih je mnogo u azilu.

Djelatnici azila dat će vam mnogobrojne informacije o psu. Premda biste u prvom trenutku mogli poželjeti uzeti psa koji vam se fizički sviđa, preporučujem da napravite nekoliko malih testova. Kod odabira psa iz skloništa nemojte uzeti maleno štene ni jako starog psa. Štenad od 2-3 mjeseca potrebno je učiti na obavljanje nužde izvan kuće i ostala „kućna pravila“. Usto, pas može biti zainteresiran za dječje igračke i dijete za pseće.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Zbog toga vam je važno da pas nije posesivan. Dajte mu neku igračku i zatim pružite ruku da mu je uzmete. Ako vam dopušta da je uzmete, prošao je prvi test. Zatim psu dajte hranu u zdjelicu i pokušajte je uzeti. Ako je možete uzeti, onda mu je vratite i pohvalite ga. Prošao je drugi test.

Zatim pogladite psa i postupno, uz maženje, pokušajte mu dirati uši, zube, prijeđite mu rukom preko očiju, leđa, trbuha, genitalija, povucite ga za rep, dirajte mu šape. Ako reži ili je jako ukočen pri maženju i dodirivanju, tada to nije pas za vas i dijete.

>>Razmišljam da udomimo psa, imam curicu od godinu dana. Je li to dobra ideja?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije