Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga prilika

U Hrvatskoj je udomljeno 20 hrtova spašenih od smrti, uskoro će im se pridružiti još četiri

Hrtovi
Foto: Pomozimo hrtovima Hrvatska
1/9
28.04.2016.
u 22:25

Udruga Pomozimo hrtovima Hrvatska spašava hrtove iz Španjolske i Irske, zajedno s talijanskom i slovenskom udrugom

Dvadeset udomljenih hrtova u Hrvatskoj možda ne izgleda puno, no svi su spašeni od sigurne smrti, dobili su priliku za novi život.

Galgo, španjolski hrt, oduvijek je bio radni pas, lovac koji je služio čovjeku. I njegov život završavao je u trenutku kad to više nije mogao, kad je bio istrošen.

- U Španjolskoj se godišnje ubije oko 50.000 hrtova. Kad završi sezona lova, nakon 1. veljače, ubijaju ih vješajući ih za drvo, ostavljaju ih zavezane da uginu u mukama, guše se danima, a posljednjih godina izbacuju ih na ulicu - priča Sonja Tica, jedna od pet članova udruge Pomozimo hrtovima Hrvatska, koja zajedno sa slovenskom udrugom S hrti za hrte i talijanskom Pet levrieri, spašava hrtove iz Španjolske i Irske.

- U Irskoj je hrt pas za utrke, ako ne postigne dobre rezultate često se ubija odmah na stazi. Loše završe i ako se ozlijede, ali i oni koji ne žele trčati. I uspješni žive vrlo kratko, jer već nakon tri, četiri godine posustaju, nisu više brzi. I takvi vlasnicima ne trebaju - kaže nam Sonja te dodaje da se u Irskoj godišnje ubije oko 25.000 hrtova. Njezina Honey jedna je od rijetkih koja je doživjela puno više, samo zato što je služila za rasplod.

Od 20 udomljenih hrtova većina su španjolski hrtovi, a u svibnju će im se pridružiti još četiri. Dva stižu iz Španjolske, a dva iz Irske. Jednog čeka dom u Rijeci, a tri se udomljavaju u Zagreb.

- Prvi put udomljavamo tako puno hrtova odjednom. Kako bismo pokazali ljudima kakvi su to psi, koliko su zahvalni i dobri, organizirali smo i prvu šetnju u Rijeci - kaže Sonja. Vrijeme ih baš nije poslužilo, no nisu odustali od druženja. Planiraju već i novo, jer samo na taj način mogu osvijestiti ljude da pomognu u spašavanju nedužnih života i pokazati im koliko su spašeni psi zahvalni za novu priliku, za novi život. Kako se hrtovi nekontrolirano razmnožavaju, spasiti se mogu samo oni kojima udruge osiguraju domove.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar šjorbepo
šjorbepo
23:16 02.05.2016.

Predivne životinje blago onima koji ih udome,želim im svu sreću života.Pratio sam malo Hrtove i sviđa mi se Keni.Donijeti će veliku radost udomitelju ili udomiteljici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije