Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cesar Milan za VL

Savjeti popularnog 'šaptača': Što kad u vaš dom stigne pas!

Cesar
Foto: Privatni album
1/3
18.09.2014.
u 13:47

Prošećite se prije ulaska u kuću, ostanite mirni, provedite ga kroz sve prostorije

Za Cesara Millana čuli su svi koji imaju pse, no njegovi uspjesi u rehabilitaciji pasa učinili su ga poznatim i široj publici. Popularni šaptač psima prošao je težak put od meksičkog emigranta do sadašnje slave. Sam kaže da su psi bili kraj njega čim se rodio, ali ih on nikada nije posjedovao, bio je odgovoran za njih. Odrastao u drukčijem okruženju i uz drukčiji mentalitet i način razmišljanja, ističe da čovjek od psa može učiti o odanosti i privrženosti.

Njegove emisije na TV-u gledatelje često ostavljaju bez daha, uz samo jedno pitanje - kako to uspijeva? Iako vlasnici pasa kojima je pomogao često navode da se dugo muče, nakon Cesarova dolaska sve izgleda tako lako. Kako prepoznati i razumjeti govor tijela psa kako biste na vrijeme spriječili ili riješili problem u ponašanju, kako prepoznati što aktivira nedolično ponašanje te kako "preodgojiti" psa. Kako to radi pokazat će na svom nastupu u Zagrebu, a čitateljima Večernjeg lista Cesar nudi neke od svojih savjeta.

Kako početi

Pronašli ste savršenog psa s razinom energije koja odgovara vama, vašoj obitelji i životnom stilu. Proučili ste tu vrstu psa i sve ukućane pripremili na novu ulogu vođe. Prošli ste proces udomljavanja, čipiranja i eventualne sterilizacije ili kastracije i došao je veliki dan – dovodite svog novog psa kući. Ovo je situacija kada većina ljudi griješi, najčešće zbog uzbuđenja jer dovode novog člana obitelji. Dovedu psa kući, otvore vrata, skinu ovratnik i puste psa da slobodno luta kućom i istražuje, a siroti pas nema pojma što se događa i gdje se nalazi!

Možda će se činiti da trčeći od sobe do sobe uzbuđeno istražuje i njuška uokolo, no zapravo nije tako. 'Bacili' ste ga u sasvim nepoznato okruženje bez smjernica i ta početna iskustva ostat će i dalje. Kuća mu je nepoznata, miris je drugačiji i čini mu se da nema izlaza. Ako ste prije imali ljubimce, kuća će mirisati na njih i vaš će novi pas biti nesiguran zbog dolaska na tuđi teritorij. Idemo se, dakle, vratiti do ulaznih vrata, natrag u automobil pa u sklonište. Kada odvedete psa iz skloništa povedite ga u dugu šetnju koja će ga opustiti i ukloniti energiju prebivanja u skloništu. Tijekom vožnje zaustavite se u blizini vaše kuće i povedite ga u još jednu šetnju, ovaj put do vaših ulaznih vrata. Tako će se priviknuti na miris i izgled susjedstva i početi stjecati sigurnost. Također, tako će upoznati vas i vašu energiju, a vi ćete zadobiti njegovo povjerenje. Kada stignete kući, odvedite ga do vrata, natjerajte da sjedne i pričekajte dok ne osjetite da je smiren. Kada otvorite vrata, vi i vaša obitelj uđite prvi, a zatim pozovite psa. Pobrinite se da u početku pas ulazi na povodniku te da svi provode pravilo "bez diranja, razgovora, gledanja u oči".

Poštovanje vlasništva

Cilj je da polagano upoznajete psa s njegovim novim domom, prostoriju po prostoriju, počevši s onom u kojoj će pronaći hranu i vodu. U svaku prostoriju s kojom ga upoznajete vi ulazite prvi, a pas mora čekati dok ga ne pozovete. Dok mu pripremate hranu i vodu zahtijevajte da sjedne. Nakon što pojede bit će još opušteniji pa možete nastaviti s upoznavanjem ostalih prostorija.

Neka vas pas čeka na ulazu u svaku prostoriju dok ga ne pozovete da uđe. Držeći ga na uzici dopustite mu da istražuje i njuška svaki novi prostor. Time govorite psu: „Ovo je moj prostor, ali dopuštam ti da uđeš." I učite ga da poštuje vaše vlasništvo od samog početka.

Nakon upoznavanja s prostorom vrijeme je za upoznavanje s ukućanima, sa svakim pojedinačno. Dopustite mu da svakog njuška i ne dopustite ukućanima da iskazuju emocije dok im pas ne pristupi. Vođe ne dolaze do svojih sljedbenika, već sljedbenici dolaze vođama.

Dovođenje novog člana obitelji uzbudljiv je dio vašeg života. Nadam se da sam vam dao savjete koji će vam pomoći da uspješno upoznate vašeg novog psa s vašim prostorom. Osobine snažnog vođe pomoći će vam da stvorite i održite dugotrajan odnos s vašim psom.

>> Šaptač psima dolazi u Zagreb, ulaznice do 725 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije