Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona krpelja

Pse zaštitite, ali ih svakako pregledajte kad dođete iz šetnje

Zaštita od krpelja
Foto: Thinstock
1/3
18.04.2014.
u 17:42

Možete odabrati ampule, ogrlice, sprej ili šampon, ali niti jedno sredstvo na tržištu ne daje potpunu zaštitu

- U posljednje vrijeme ima jako puno piroplazmoze, obole čak i oni psi koje su vlasnici zaštitili raznim sredstavima. Prijateljicina kujica uginula je unatoč liječenju pa i transfuziji. Možete li mi savjetovati kako zaštititi psa, što odabrati, što poduzeti ako se na psu pronađe krpelja? - pita čitateljica iz Varaždina.

- Životinje treba preventivno tretirati nekim od zaštitnih sredstava protiv krpelja. Na tržištu postoje ampule, ogrlice, sprejevi, šamponi ali je potrebno naglasiti da niti jedno sredstvo ne daje 100-postotnu zaštitu.
Nakon svake šetnje životinju treba pregledati i po mogućnosti iščešljati gustim češljem. Spot on ampule stavljaju se svaka tri do četiri tjedna, a  antiparazitske ogrlice imaju djelovanje i do sedam mjeseci. Ako pronađete krpelja na životinji, pokušajte ga ukloniti pomoću pincete za krpelje. Nemojte ga mazati uljima i kremama jer ga time možete potaknuti na izbacivanje zaraznog materijala u ubodnu ranu. Ostane li nakon uklanjanja krpelja u koži rilce, što se vidi kao crna točkica, pokušajte ga odstraniti sterilnom iglom ili potražite pomoć veterinara - kaže Biljana Brzac, dr. vet. med., Zoo City.

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/kada-dode-beba-nikako-je-ne-ostavljajte-samu-s-arom-931582

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije