Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokupsko cerje

“Psa ću radije ubiti nego ga privremeno udomiti u loše uvjete”

Sklonište Pokupsko Cerje
Foto: Davor Višnjić
1/8
08.04.2015.
u 15:13

Vlasnik skloništa u kojem provode eutanaziju Predrag Baraba donio odluku nakon što je optužio institucije da ne rade svoj posao, a volontere da su pse odveli u Njemačku

Sklonište za životinje Pokupsko Cerje zatvorilo je vrata volonterima koji su iz njega udomljavali pse kad im je zbog isteka roka od 60 dana prijetila eutanazija.

Tako je odlučio vlasnik skloništa Predrag Baraba pravdajući se da nema kontrolu nad tim gdje su završili psi, iako volonteri na te optužbe kažu da su sve podatke i ugovore poslali i vlasniku skloništa i veterinarskom inspektoru zaduženom za sklonište.

- Radije ću ubiti psa, bolje mrtav u škrinji nego da je privremeno udomljen u loše uvjete - ističe vlasnik, inače doktor veterinarske medicine. U provjeri nekih od adresa pronašli su samo neke pse, tvrdi da su ostali završili u Njemačkoj. Dokaza nema, ali postavlja pitanje: Gdje su stotine pasa spašenih iz Pokupskog Cerja?

Bez sterilizacije

- Prijavio sam, ali sve je odbijeno - kaže P. Baraba, dodajući kako nitko ne radi svoj posao, od inspekcije do Državnog odvjetništva, pa čak ni veterinari. A ekipa, kako naziva volontere, svugdje ima poznate ljude. Na naše upite je li točno da iz njegova skloništa psi izlaze bolesni i preplašeni, kujice skotne, o čemu su nam pričali sami udomitelji, odgovara da nema tih saznanja i da se u sklonište nitko nije žalio. Sterilizaciju ne provodi, kaže tko će to platiti, a nema mogućnosti ni provjeriti jesu li kujice koje dolaze u sklonište skotne. Iako mu je ponuđena pomoć, tvrdi da o tome ništa ne zna.

- Kao voditelj skloništa imam pravo odabrati tko može dobiti psa i jedan osoba može uzeti samo jednog psa. Pripremio sam ugovor, a udomitelj prije potpisivanja prolazi i provjeru - ističe Baraba.

Predložila sam da kujice streiliziramo, da ću platiti, ali me gazdarica odbila, kaže gospođa Jana

Potencijalni udomitelji svjedoče kako se u skloništu često nitko ne javlja, a na poslane mailove ne odgovaraju. Jana K. i Bernarda B. (podaci u uredništvu) nakon popunjavanja upitnike prošle su i provjeru. Bernarda B odbijena je jer ima njemačko državljanstvo, uz dodatno objašnjenje kako u Njemačkoj psima svašta rade. I gospođa Jana iz Cerja se vratila bez psa, a u skloništu je, kaže, s njima razgovarala volonterka, nama predstavljena kao veterinarova gospođa.

Volonterka glavna

- Kujice koje sam htjela udomiti bile su skotne, a onda mi je gospođa Brankica, zovu je i gazdarica, ona je bila kod mene u stanu, rekla da ne mogu niti za jednu kujicu garantirati da nije skotna. Nisu im znali ni imena, a nije pisalo ni na boksovima. Nije u njima bilo ni dekica ni krevetića s kojima se hvale na svojim slikama. Predložila sam da kujice odvedemo na ultrazvuk i steriliziramo, da ću sve financirati, no odbila me je - priča nam gospođa Jana K., dodajući kako ih vlasnik skloništa nije ni pozdravio, a prošao je pored njih.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U Gradu Velikoj Gorici pokušali smo doznati što prema koncesijskom ugovoru radi sklonište, koliko to košta, i jesu li upoznati s ugovorom za udomitelje u kojem je vlasnik skloništa samoinicijativno odredio i novčanu kaznu za nepoštivanje odredbi ugovora. Novac se uplaćuje skloništu, a tko je prekršitelj odlučuje sam vlasnik.

- Grad Velika Gorica nakon provedenog postupka javne nabave sklopio je ugovor s Veterinarskom ambulantom Pokupsko Cerje o zbrinjavanju pasa. Grad plaća troškove smještaja samo za pse nepoznatog vlasnika i to 60 dana. Grad godišnje po provedenoj nabavi plaća 750.000 kuna, mjesečno 62 tisuće kuna, u što je uračunato hvatanje pasa, medicinski pregledi, tretiranja, liječenja, mikročipiranje i cijepljenje protiv bjesnoće, dehelmentizacija, držanje, čišćenje, hrana i dežurstvo 24 sata. Daljnje postupanje, nakon isteka od 60 dana, a koje je propisano zakonom (eutanazija), nije u obvezi plaćanja Grada Velike Gorice pa takvim podacima ne raspolažemo. Udomljavanje pasa i uvjeti istog nisu u ingerenciji Grada Velike Gorice pa ugovorne obveze između Skloništa i udomitelja nismo u mogućnosti komentirati - piše između ostalog u odgovoru koji stiže iz Ureda gradonačelnika. Na upit da nam omoguće da vidimo ugovor između Grada i skloništa nisu odgovorili, jednako kao i na zamolbu da razgovaramo s gradonačelnikom Draženom Barišićem.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su nam da je sve proslijeđeno veterinarskom inspektoru i da će nas izvijestiti nakon nadzora.

Komentara 7

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
15:54 08.04.2015.

Kakav je ovo horor? Gdje mi živimo ljudi i tko ovome da dozvolu da odlučuje o životima. Što rade inspekcije? Vlaga uništi papir sa imenom, a uvjeti su odgovarajući?! STRAŠNO I SRAMOTNO!

HR
hrc001
15:51 08.04.2015.

sklonište za životinje financira grad a psi koliko dobe hrane dnevno ili mjesečno nitko ne provjerava pa je u interesu imati cca. 50pasa u sineraju da nebi izgubili povlastice.

ME
Merlin
17:52 08.04.2015.

bože, koju lovu ovaj dobiva!! siguran sam da jadni peseki pol te hrane nit ne vide. pitam se tko NJEGA provjerava kako troši javni novac? to je ključno pitanje ovdje! inače, ne mogu vjerovat da je ON veterinar, on koji odlučuje koga će ubiti a koga dati udomiti ?! ne mogu vjerovat, čovjek je mutan i definitivno krade novac, vidimo što piše u članku, skotne kuje, bolesni psi, dakle, niti im kupuje lijekove, niti ih sterilizira.....prestrašno. to je posao za DORH, USKOK, murju...jer lik garant mažnjava našu lovu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije