Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna izložba mačaka

Pronađena u kanti za smeće, a sada je najuspješnija: Mačka Mac Jack postala nacionalni šampion

Međunarodna izložba mačaka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
26.02.2017.
u 16:00

Veterinarka Tamara Stipetić pronašla je mačku Mac Jack u kanti za smeće te ju spasila, udomila i počela voditi na izložbe na kojima je očarala i suce i posjetitelje i redovito pobjeđivala u svojoj kategoriji te stekla laskavu titulu nacionalnog šampiona

Početkom ožujka Savez felinoloških društava Hrvatske 4. i 5. ožujka proglasit će nacionalne pobjednike za 2016. godinu, najuspješnije hrvatske mačke prema uspjehu na međunarodnim izložbama, najavila je tajnica Saveza Amelija Leopoldović te istaknula kako će nacionalnim pobjednikom biti proglašen Mac Jack, domaća mačka prođena u kanti za smeće.

Iako je uvriježeno mišljenje kako su na izložbama u konkurenciji za titulu najljepše isključivo pasminske mačke, u Savezu ističu primjer Mac Jacka, domaće mačke koja će biti proglašena nacionalnim pobjednikom.

Rođena u lipnju 2015. sa svega nekoliko dana je odbačena u kantu za smeće na benzinskoj postaji gdje ju je slučajno pronašla veterinarka Tamara Stipetić. Spasila ju je, udomila i počela voditi na izložbe na kojima je očarala i suce i posjetitelje i redovito pobjeđivala u svojoj kategoriji te stekla laskavu titulu nacionalnog šampiona, navode iz Saveza. 

Natjecanje za Nacionalnog Pobjednika (National Winner – NW) je natjecanje između izlagača i uzgajivača mačaka članova Saveza u kojemu se boduju rezultati mačaka postignutih na svim međunarodnim izložbama vodeće svjetske felinološke udruge FIFe, u Hrvatskoj, u protekloj kalendarskoj godini.

Mačka može sudjelovati na natjecanju NW ukoliko je najmanje na jednoj izložbi najljepša u svojoj boji ili je nominirana za Best In Show, a odrasla mačka ili kastrat mora biti šampion.

Nacionalni pobjednici su podijeljeni u kategorijama: prva kategorija (dugodlake mačke), druga kategorija (srednje dugodlake mačke), treća kategorija (kratkodlake mačke), četvrta kategorija (sijamska, orijentalna mačka i ostale kratkodlake pasmine) i domaća mačka.

Unutar svake kategorije titulu Nacionalnog pobjednika mogu ponijeti jedna odrasla mačka (bilo da se radi o mužjaku ili ženki), jedna kastrirana mačka (također mužjak ili ženka), te jedan mačić kad dobiju najviše bodova unutar svoje kategorije u kojoj se natječu.

Savez felinoloških društava Hrvatske također dodjeljuje titulu i najuspješnijoj uzgajivačnici, onoj čije su mačke skupile najveći broj bodova ukupno. Natjecanje za Nacionalnog pobjednika je uobičajeno u svim članicama FIFe, te se ta prestižna titula upisuje u rodovnice mačaka koje su je osvojile, kao i u rodovnice njihovih potomaka.

U Savezu ističu kako su prijave za izložbe u ožujku još otvorene i stižu iz mnogih europskih zemalja, od Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, do Češke i Slovačke te će prema sadašnjim pokazateljima biti predstavljeno sigurno 20-tak različitih pasmina.

Izložba na 1. katu Westgate Shopping Cityja za javnost će biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati. 

>> Pas, mačka, zamorac: Nekad najbolju terapiju pružaju životinje

Komentara 1

Avatar mrTrobec
mrTrobec
19:55 26.02.2017.

To je dokaz da se najbolje stvari pronalaze u smecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije