Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četveronošci

Pogodite tko su naši najčešći cimeri. Ima ih svaki 10. Zagrepčanin

kućni ljubimci
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/4
29.07.2014.
u 14:51

Službeno u Zagrebu živi 44.066 pasa i 143 mačke, toliko ih, naime, bilježi evidencija Ministarstva poljoprivrede, baza Lysacan. Stvarni broj znatno je veći, procjenjuje se da ih je barem 100.000

I dok je točan broj stanovnika Zagreba lako doznati, koliko kućnih ljubimaca s njima živi, može se samo procjenjivati. Neslužbeno, moglo bi ih biti i više od 100.000, što znači da svaki 10. stanovnik Zagreba ima kućnog ljubimca.

Najbrojniji su im sustanari psi. Potvrđuju to svi od kojih smo pokušali doznati koliko ih ima, no podaci se razlikuju. Prema Ministarstvu poljoprivrede, u Zagrebu je u Upisniku kućnih ljubimaca, bazi Lysacan, 44.066 označenih pasa. I baš ovo označenih, napominju volonteri koji se bave zaštitom životinja, znači da nisu uključeni i nečipirani psi. Bez obzira na zakonsku obvezu, ima ih i u Zagrebu. Koliko ih je, u Ministarstvu ne znaju, a prema udrugama u Zagrebu je barem 10.000 pasa više.

Nisu svi čipirani

Još veća razlika u brojkama pojavljuje se kad je riječ o mačkama, koje su na drugom mjestu liste kućnih ljubimaca u domovima Zagrepčana. Kako za njih nije propisano mikročipiranje, osim za one koje se prodaju, prema Lysacanu u Zagrebu su samo 143 mačke. Točnu evidenciju nemaju ni u Felinološkom društvu iako su sigurni da je i čipiranih puno više. Pribroje li se sve nečipirane i izbačene na ulicu, mačaka ima vjerojatno koliko i pasa.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zagrepčanka Ivana Naranđa ima tri psa i mačku. Svi su udomljeni iz Noine arke.
– Najstarija je 14-godišnja kujica Luna, Fanny ima pet, a Bleki 4,5 godine. U društvu im je uvijek i mačak Čokolada. Živimo u stanu, a otkad mi je umrla mama, oni su mi sve. Čuvaju me i podrška su mi u teškim trenucima – kaže I. Naranđa. Od ljubimaca se, dodaje, ne odvaja nikada.

– Tamo gdje oni nisu dobrodošli, ne idem ni ja. Ljudi su me razočarali tisuću puta, oni nikada. Tu ljubav ne bih mijenjala ni za što – kaže nam i dodaje da su mješanci najbolji, zdraviji su i otporniji. Kad stigne mirovina, prvo nabavi sve što njima treba. No najvažnija im je ljubav koju joj trostruko vraćaju.

Foto: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

I Renata Z. (podaci poznati redakciji) oduvijek ima kućne ljubimce i ne može zamisliti život bez njih. Pse bi preporučila svima jer su posebni. Ima tri psa, uz maltezera Ramba, shi-tzuicu Kimi, a tu je i mješanac Moris.

Zečevi, papige, gmazovi...

– U naše živote unijeli su vjernost i bezgraničnu ljubav. Nema ljepšeg nego kad umoran dođeš kući s posla, a dočeka te opće veselje četveronožaca. Uz njih smo upoznali i predivne ljude s kojima se družimo – kaže.

I dok su Rambo i Kimi donekle ispunili želje ukućana, da pas bude mali i da se ne linja, nedavno im je stigao pas s ulica Daruvara, mješanac, spasili su mu život.

U odnosu na pse i mačke, još veća nepoznanica broj je ostalih kućnih ljubimaca – zečeva, tvorova, papiga, zamoraca, egzotičnih kućnih ljubimaca. U Lysacanu bilježe samo dvije čipirane pitome vretice (tvorovi) iako u udruzi kažu da ih je u gradu i više od 1000. O zečevima, po brojnosti vjerojatno odmah iza pasa i mačaka, podatke nema nitko.

Kad je riječ o egzotičnim vrstama, vlasnici često nemaju potvrde da su im ljubimci uzgojeni u zatočeništvu pa ne žele ni da se zna za njih. Neki uzgajivači procjenjuju da gmazova ima i nekoliko stotina. Službenu evidenciju o broju egzotičnih ljubimaca ne vode ni ministarstva ni gradski ured.

Komentara 21

KV
kvatrić
23:37 29.07.2014.

Vidim da se spominje potrošnja vode. Voda se u zgradama plaća po članu kućanstva tj. ukupna potrošnja zgrade dijeli se prema broju prijavljenih članova svakog pojedinog stana. I naravno da bi bilo u redu da vlasnici pasa plaćaju više. Ionako pse često smatraju "članom obitelji". Malo čudne obitelji čiji članovi laju, ali ajde. I ne samo to, vlasnici pasa trebali bi plaćati i dodatan porez zbog zapišavanja zgrada, ulaznih vrata, automobila...

OS
osica
22:01 29.07.2014.

Imam malog psa iz Zagrebačkog azila. Ne bih ga mijenjala, ostavila, ni za što na svijetu. Toliko je pmaetan, samo mu riječ fali. Znam u šali reći da je završio fax u Zagebu. Malo traži, a toliko puno pruži. Bezgraničnuičnu ljubav , društvo uvijek i prema tvojoj želji, ako si umoran i on to zna , ako se veseo i on to zna , ako si bolestan i on to zna, čuvar kuće, dobrodošlica svima koji dođu u moj dom. Ma, neopisivo je lijepo imati ps. To zadovoljstvo jednostavno morate sebi priuštiti, ali ne za probu, pa ulica već ono "dok nas smrt ne rastavi".

ZJ
Zjako
15:47 29.07.2014.

Kad prođete za sparnih dana pokraj parkova točno osjetite da ima dosta ljubimaca , i to da smrdi kao da ih ima i više. Za sanitarne i komunalne sam čuo kao i za svemirce , svi znamo da postoje alii ih nitko nije vidio :-) Kada pas istovari ONO malo tko počisti ali mokraća smrdi posvuda , makoliko mi šutjeli o tome. Ja perem svoje dvorište dva-tri puta na dan i znam koliko to smrdi a sad zamislite ugao na zrinjevcu na kojem ne-pere nitko osim jake kiše... Tako da svi zapravo živimo u štali , nažalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije