Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme darivanja

Pas ili mačka traže odgovornost, nije dovoljna samo želja

poklanjanje psa
Foto: Privatni album
1/3
22.12.2014.
u 22:20

Prije nego iznenadite prijatelja, dijete, sestru, provjerite jesu li spremni na takva iznenađenja

Udruge za zaštitu životinja svake godine najviše upita za udomljavanje imaju u vrijeme blagdana. No, nerijetko te poklonjene životinje završavaju na ulicama ili ih se vraća udrugama.

I zagrebačka udruga Indigo proteklih dana imala je brojne pozive, a svi razgovori bili su vrlo slični. Obično se tražio poklon iznenađenja za prijatelja, mamu, sestru, djecu...

Dobro razmislite

- Molimo sve da dobro razmisle prije nego poklone životinju za Božić. Životinja nije predmet, to je živo biće koje neće stajati na polici i skupljati prašinu, živo biće koje ne možete baciti u smeće kada vam dosadi - kažu u Udruzi i dodaju kako su pas ili maca odgovornost sljedećih 10 do 20 godina.

Životinja treba odgovornog vlasnika, koji je spreman na višegodišnji poklon, a ne samo na poklon za blagdanske dane.

- Što ako prijatelj, mama, tata, dijete, više ne žele psa, ako im se ne svidi izgled, boja mace? Što ako nemaju uvjete za držati životinju ili dovoljno novca za hranu i veterinarske troškove? - ističu u Udruzi. Samo cijepljenje protiv bjesnoće i čipiranje košta 250 kuna. A koliko tek koštaju hrana, cijepljenje protiv zaraznih bolesti, ampule protiv buha i krpelja.

Druge mogućnosti
Prije nego što odlučite, zapitajte se je li osoba kojoj poklanjate spremna na to. Isto pitanje trebali bi postaviti i svi oni koji ovih dana udomljavaju životinje.

- Ako niste sigurni, možda je bolje da prvo postanete privremeni udomitelj. Tako ćete pomoći životinjama koje su na cesti, ali i udrugama koje se brinu o napuštenim životinjama a nemaju svoja skloništa. Ujedno ćete provjerit jeste li spremni i dovoljno odgovorni da udomite životinju i o njoj se brinete sljedećih desetak i više godina - kažu volonteri udruge Indigo.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dane_oblak
dane_oblak
22:48 22.12.2014.

Slažem se.Ćeno , cucak,cucek ,ker,pašće,pesek,psić,đukac,džukac imaju pravo na poklone za Božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije