Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Novi zakon produljit će uzgoj činčila zbog krzna za još godinu dana

činčile
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
25.08.2016.
u 08:01

Iako nisu uspjeli lobiranjem kod političara činčile izuzeti iz zabrane uzgoja životinja radi krzna, uzgajivači dobili još vremena za prilagodbu

Uzgajivači koji su u Hrvatskoj činčile uzgajali radi krzna i koji su gotovo punih 10 godina zaobilazili Zakon o zaštiti životinja, pa su umjesto da prestanu s takvim uzgojem do kraja 2016. svoju proizvodnju posljednjih godina čak i širili, za sve će novim zakonom biti i dodatno nagrađeni.

Vidljivo je to iz nacrta prijedloga Zakona o zaštiti životinja o kojem upravi traje i javna rasprava. Iako nisu uspjeli lobiranjem kod političara sklonih njihovim zahtjevima ishoditi da se činčile izuzmu iz zabrane uzgoja životinja za krzno, nije im pomoglo ni što je njihov predstavnik sudjelovao u izradi zakona zagovarajući i vlastite finacijske interese, neposlušne uzgajivače poslalo je Ministarstvo poljoprivrede na popravni ispit. Pa su tako dobili još godinu dana da se prilagode, što znači da prestanu s uzgojem činčila ili da ih uzgajaju za neke druge namjene, recimo kao kućne ljubimce.

Novi ustupak

I dok su svi koji su poštivali zakon to već napravili, nekolicina uzgajivača koji su ionako već povlašteni jer su u godinama kad su trebali uzgajati manje činčila oni imali sve više životinja i više zarađivali, ovim novim ustupkom moći će na jadnim životinjama i njihovom krznu zarađivati još jednu godinu. Dobili su to kao nagradu za nepoštivanje zakona, za što se inače izriču kazne. Još jedan ustupak umjesto kazne predlagatelj zakona, Ministarstvo poljoprivrede, objašnjava kako je upravo ta godina potrebna da, citiram "mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje". Kažu, kad Zakon stupi na snagu, 1. siječnja 2017., dio ženki bit će u različitim fazama skotnosti, a nakon što se okote treba osam mjeseci da životinja postane zrela. I zato proizvođačima činčila u svrhu proizvodnje krzna daju upravo još godinu dana, do 1. siječnja 2018. Kao da do sada već nisu imali deset puta po godinu dana, kao da datum 1. siječnja 2017. uzgajivačima nije bio poznat prije deset godina. I dok su ga neki poštivali, drugi za njega nisu marili. I zato ih, izgleda, treba i dodatno nagraditi.

Prosvjedi i peticije

Da nije bilo prosvjeda i peticija aktivista za zaštitu životinja koji su doznali što se sprema iza zatvorenih vrata, na Povjerenstvu za izradu zakona u kojem su sjedili i sami uzgajivači, činčile ne bi dočekale bolje dane. A možda bi sad konačno uzgajivači mogli poraditi i na onome što su tvrdili u pokušajima da objasne zašto bi trebali nastaviti s ovakvim uzgojem činčila. Objašnjavali su tada da su ionako oni zaslužni za opstanak ove vrste, jer da nema njih, isticali su, populacija činčila ionako bi već odavno izumrla. Kad ih prestanu uzgajati za krzno, neka onda uzgoj nastave za spas životinjske vrste.

>> Svih 11 zastupnika podržalo je zabranu uzgoja životinja zbog krzna

Komentara 4

Avatar lola lola
lola lola
09:24 25.08.2016.

Ne razumijem kako imaju srca muciti i derati na zivo preslatke male zivotinje poput cincila??? Izgledaju kao male plisane igracke s velikim ocima. Dajte ljudi pronadjite neki drugi nacin zarade, ovo je grozno....

EB
EBERT
10:36 25.08.2016.

kad bi ove nezasicene zene odbijale nositi krzno.

MM
mm02607
15:21 27.08.2016.

Koliko su teške koverte koje su dobili oni koji o ovome odlučuju? Znamo ko i šta, u celome regionu. Wanger Madjarska i ostali krvnici. Sramite se , Ministri, bando.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije