Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Mnogo zabrana i nešto dobroga - uređene lokacije za istrčavanje pasa

psi u Rijeci
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
19.03.2014.
u 19:00

Odlukom grada Rijeke predviđene su 22 lokacije za slobodno puštanje pasa, na području Podvežice i Kozale trebale bi biti gotove do kraja godine

Izmijenjena gradska Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u Rijeci donosi neka nova, stroža pravila. Zabranjuje se tako dovođenje pasa na javnu površinu bez povodca, a ako je utvrđeno da je pas opasan i bez brnjice, dok se u parkovima psi smiju voditi isključivo po pješačkim stazama i sličnim površinama namijenjenim kretanju pješaka.

Zabranjeno je dovoditi i puštati pse na javne površine na kojima je istaknut znak zabrane, kao i na travnjake, cvijetnjake i dječja igrališta.

Obavezno čišćenje

Vlasnik kućnog ljubimca dužan je pri svakom izvođenju kućnog ljubimca nositi pribor za čišćenje i očistiti javnu površinu koju njegov pas na bilo koji način onečisti, posebice obavljanjem nužde.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Nadalje, zabranjeno je uvođenje kućnog ljubimca u građevine javne namjene, kao što su trgovački centri ili kina, osim ako vlasnik objekta ne odredi drugačije.

Nadzor redara

Nadzor nad držanjem kućnih ljubimaca prelazi u nadležnost komunalnih redara, dok veterinarski inspektori ostaju nadležni za dio poslova vezanih uz kućne ljubimce, kao što su napadi pasa ili utvrđivanje je li pas opasan. U suradnji s policijom komunalni redari će dva puta mjesečno pojačano nadzirati 50-ak gradskih lokacija. Izmjenama odluke propisane su i kazne za neodgovorene vlasnika kućnih ljubimaca, od 500 kuna za vođenje psa bez povodca do 5 tisuća kuna za pravnu osobu koja ne brine o svojim životinjama.

U kreiranju ove Odluke sudjelovali su i građani. Tijekom dva mjeseca otvorenog savjetovanja imali su prilike nuditi vlastite prijedloge. Zbog velikog interesa Riječana, Grad planira pokrenuti e-konzultacije na temu kućnih ljubimaca, a osobito je dobra vijest da su izabrane i 22 potencijalne lokacije za istrčavanje pasa. Prve dvije, na području Podvežice i Kozale trebale bi biti uređene do kraja godine. Na 30-ak gradskih lokacija bit će postavljene i košarice za otpatke s držačem za vrećice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije