Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izudarao psa čekićem

Donosimo detalje slučaja okrutnosti koji je zgrozio Hrvatsku

pas meli vlasnik izudarao čekićem
Foto: Udruga Spas
1/4
01.07.2015.
u 08:40

Nemam ja ništa s tim, tvrdi osumnjičeni 45-godišnjak iz Sračinca. Zlostavljaču prijeti godina zatvora

– Bit će on dobro. Kosti lubanje prirodno će zarasti za pet do šest mjeseci. Dobiva lijekove i sve ide prema planu. Imao je sreću jer mu nije ozlijeđen mozak – kaže dr. vet. med. Ivan Taradi iz čakovečkog Bioinstituta, koji je sanirao ranu na glavi psa Melija, ostavljenog da ugine na smetištu u Ulici Mate Melinčeka u selu Sračincu pokraj Varaždina.

U rukama DORH-a

Slučaj je to koji je zgrozio Hrvatsku. Vlasnik je psa privezao povodnikom za drvo, izudarao čekićem i otišao, misleći da ga je dokrajčio, no zahvaljujući pravodobnoj dojavi građana, Meli, kako su ga kasnije nazvali, spašen je. Veterinar Taradi kaže da ga je nakon sanacije ozljeda, a najgora je bila rupa u lubanji, pustio na kućnu njegu.

Pas je, kažu nam u varaždinskoj udruzi Spas, koja je organizirala njegovo spašavanje, smješten kod jedne volonterke, no ne žele otkrivati podrobnije podatke jer se boje zlostavljača. Policija je, podsjetimo, pronašla počinitelja, 45-godišnjaka iz Sračinca, protiv kojeg je podnesena kaznena prijava zbog mučenja životinja.

– Državno odvjetništvo bavi se tim slučajem. Poduzeli smo sve što možemo da zaštitimo i Melija i naše volontere. Zato nismo objavili ni podatke o osobi koja je pronašla teško ozlijeđenog psa – napominje Gordana Lacko, predsjednica udruge Spas.

Osumnjičeni mještanin Sračinca Ž. M., pak, tvrdi da nema ništa s tim slučajem. Bila je, kaže, policija kod njega i uzela podatke.

– Čujete ovog psa koji laje u dvorištu? To je moj pas, a za ovog o kojem se raspitujete nemam pojma. Doviđenja, nemam vremena... – odbio je daljnji razgovor.

U selu ne znaju koliko još pasa Ž. M. ima, a ne sjećaju se ni Melija, mješanca starog oko dvije godine.

– Slabo vam poznajemo tog čovjeka. Došao je tu za zeta, znam da teško žive – kažu u ulici u kojoj živi osumnjičeni. Dokaže li mu se krivnja, prijeti mu do jedne godine zatvora. Takvu sankciju predviđa Kazneni zakon koji je na snagu stupio 2013. godine i postrožio kazne za mučenje i "usmrćivanje životinje bez opravdanog razloga". Do tada je kazna bila novčana ili najviše do šest mjeseci zatvora. Za mučenje i ubijanje životinja iz koristoljublja može se presuditi i do dvije godine zatvora.

Dva napuštena štenca

Udruga Spas za Melija će pokušati pronaći novi dom. U njihovu je azilu u Varaždinu trenutačno smješteno čak 400 životinja. Jedno je to od samo šest skloništa u Hrvatskoj koja ne dopuštaju da se psi koji u roku od 60 dana ne pronađu novi dom eutanaziraju. Neki su u azilu godinama.

– Imamo probleme s financiranjem jer samo jedna od 22 općine u Varaždinskoj županiji ima sklopljen sporazum o zbrinjavanju pasa lutalica. To je općina Donja Voća, a s Cesticom pregovaramo – kažu u udruzi.

Snalaze se uz pomoć donacija kojih je zbog krize sve manje, a napuštenih životinja sve više.

Na deponiju na kojemu je ostavljen Meli pronađena su istog dana i dva napuštena štenca, no oni, pretpostavlja se, nisu iz dvorišta Ž. M. I za njih će trebati naći udomitelje.

>> Tao se izborio za život, jedino ga nema s kim dijeliti

>> Vito u privremenom domu čeka ljude koji će ga voljeti

Komentara 43

Avatar navijač
navijač
09:02 01.07.2015.

Takve ljude treba primjereno kazniti i tako poslati poruku ostalima.Kad će se u policiji oformiti odjel za životinje? Kad treba uzeti razne namete od građana onda se sve pravda europskim standardima, a kad neki bolesnik napravi ovako nešto onda nikom ništa . Sramota.

BI
binko
10:33 01.07.2015.

sretno Mali , uživaj u novom životu siguno češ naći dobar dom...o takvom ljudskom biću primjerena kazna akoona uopće kod nas funkcionira....ma užas najlakše se iživljavati na slabijima od sebe

TM
Tim_Minchin
10:35 01.07.2015.

godina dana?? o mamicu ti, nebi svjetlo dana vise ugledao da se mene pita...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije