Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerni prijatelji

Izgleda da psi zaista razumiju naše riječi i intonaciju glasa

Foto: Pixabay
1/6
30.08.2016.
u 16:15

Tijekom istraživanja 13 pasa smješteno je u uređaj za magnetnu rezonancu (MR) te je skenirana njihova moždana aktivnost. Psi su nekoliko minuta morali mirno ležati i slušati glasove svojih trenera

Kaže se da je pas čovjekov najbolji prijatelj, a već se stoljećima nagađa odazivaju li se ti krzneni ljubimci na zvuk ljudskog glasa ili nas uistinu razumiju. Znanstvenici s mađarskog sveučilišta zaključili su da psi razumiju ljudske riječi i intonaciju glasa. Ovisno jesu li riječi pozitivne ili negativne, životinje shodno tome i reagiraju.

Kako bi shvatili izraz koji čuju, psi imaju mogućnost spajanja i razumijevanja izgovorenih riječi. Sudeći po tome, razumijevanje jezika više nije samo ljudska osobina.

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Tijekom istraživanja, znanstvenik Attila Andics i njegove kolege promatrali su 13 pasa. Životinje su smjestili u uređaj za magnetnu rezonancu (MR) i skenirali njihovu moždanu aktivnost. Psi su nekoliko minuta morali mirno ležati i slušati glasove svojih trenera.

Treneri su izgovarali smislene i beznačajne riječi neutralnog ili uzvišenog tona. Pokazalo se da kada bi psi čuli smislene riječi, njihova lijeva polovica mozga postala je aktivnija i počela procesuirati riječi. S druge strane, kada bi čuli nevažne riječi desna hemisfera titrala je i pokušala povezati značenje tona.

U trenutku kada se riječ i ton podudaraju, obje moždane hemisfere postaju aktivne i međusobno surađuju kako bi shvatile značenje izrečenog izraza.

Istraživači također navode da tonovi hvale utječu na poboljšanje aktivnosti u mozgu u centru za nagradu. Smatra se da će ova saznanja pomoći da brže shvatimo kako točno psi razvijaju ovu zanimljivu sposobnost razumijevanja ljudskog jezika te u kolikom omjeru.

Autori studije nagađaju da je ova sposobnost pasa temeljena na strukturama u mozgu koje su stvorene selektivnom snagom tijekom procesa pripitomljavanja životinja.

>> Morski pas 2016. peti put na plaži za pse Brajdica u Rijeci

Komentara 3

ZA
ZAZ
20:47 30.08.2016.

Jos ce se tek toga saznati o psima,tek su pljunuli u more. Ako psi nisu u raju, onda hoću ići upravo tamo gdje su oni otišli.” Will Rogers “Prosječan pas je bolja osoba nego prosječna osoba.” Andy Rooney

SM
SmellsLikeŠit
20:49 30.08.2016.

Za to ne trebaju nikakva istraživanja, to vam može reć bilo tko tko je imao psa

CE
centirion
22:07 30.08.2016.

Isto vrijedi i za mačke sa tom razlikom sto mačke često ignoriraju vlasnika pogotovo ako ga ne vole i prave se blesave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije