Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluke i apsurdi

Grad Dubrovnik godinama ne poštuje Zakon o zaštiti životinja, a inspektor kažnjava pse

Žarkovica
Foto: Privatni album
1/3
20.01.2016.
u 19:35

Ne brine ga što su životinje odveli bez najave, popisa, dokumenata i što su u nekim skloništima udomljavali ukradene pse

Umjesto da grade sklonište, za što imaju osigurana sredstva i potpisan ugovor s izvođačem, u Gradu Dubrovniku i dalje pokazuju da ih uopće nije briga za životinje.

Uz to, nimalo ne poštuju, ako već ne mogu ili ne znaju biti zahvalni, dugogodišnji trud volontera Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Jer upravo oni godinama su obavljali posao koji je obveza Grada. I radili su to bez naknade i bez radnog vremena.

I premda Grad godinama nije ispunio obvezu iz Zakona o zaštiti životinja, nikada iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno veterinarske inspekcije, nisu uslijedile sankcije. U Gradu su mogli i dalje mirno spavati, znali su da su volonteri uvijek spremni. Po suncu, kiši, snijegu, davali su sebe, a vrlo često i svoj novac. Jer, osim hrane životinje je trebalo cijepiti, čipirati, liječiti. A da su psi u dobrom stanju potvrdio je u svom nalazu iz svibnja 2015. i Darko Rukavina, veterinarski inspektor iz Veterinarskog ureda Dubrovnik. Isti onaj koji je samo mjesec dana kasnije donio rješenje da se psima mora osigurati smještaj u odobrenom skloništu, ili ih treba udomiti. I da je Grad tada počeo graditi sklonište, kontrola izvršenja ovog rješenja, koju je isti inspektor obavio u listopadu, imala bi drukčiji zaključak.

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik još uvijek ne zna gdje su psi odvedeni sa Žarkovice u rujnu

No, u Gradu su odlučili da je najbolje rješenje odvesti pse sa Žarkovice, odvesti ih iz Dubrovnika. Pa su tako i prije potpisanog aneksa ugovora o izmještanju pasa u Animalis Centrum sudjelovali u odvođenju, bolje rečeno, krađi pasa sa Žarkovice. Aneks je, kako kažu, potpisan naknadno, no Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, koje je vlasnik pasa, još uvijek ne zna gdje su psi odvedeni u rujnu.

Naložio je Grad odvođenje životinja još jednom, iako je inspektor 2. listopada dao dodatni rok do 31. prosinca. Tek nakon tog dana trebao je u novom nadzoru odlučiti ide li udomljavanje ili izmještanje željenim intenzitetom ili Grad Dubrovnik treba potpisati ugovore i s drugim no kill skloništima, kako je napisao u svom rješenju. Iako je mogao znati da je njegovo rješenje zapravo nemoguće provesti, jer u Hrvatskoj nema toliko no kill skloništa koja bi mogla prihvatiti sve pse sa Žarkovice, tada je u utočištu bio 321 pas.

Foto: Privatni album/MailOnline

U Gradu Dubrovniku nisu ni čekali novi nadzor, odlučili su se na noćni desant. Uz pomoć policije psi su odvedeni bez nazočnosti vlasnika, jedinu članicu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik Sandru Sambrailo odveli su u policijsku postaju. Psi su odvedeni bez zapisnika, bez popisa, ali i bez dokumenata. I kad je Gradsko vijeće tražilo od Grada Dubrovnika da vrati pse na Žarkovicu, Grad opet ima zaštitu veterinarske inspekcije.

Po mišljenju inspektora, i dalje treba postupati prema rješenju, a odluka Gradskog vijeća je neprovediva. Iako se u rješenju spominju no kill skloništa, a dva skloništa u kojima su završili psi to zasigurno nisu. Iako se u rješenju spominje 31. prosinca, a sve je napravljeno prije toga. Iako je u rješenju napisano da se sve stranke, a među njima je i Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, moraju pismeno obavijestiti o danu i broju pasa koji se odvode. No, rješenje i dodatno mišljenje o provođenju rješenja donosi isti inspektor, Darko Rukavina iz Veterinarskog ureda Dubrovnik.

Istog inspektora, očito je, nimalo ne zanima što su psi usred noći odvedeni bez dokumenata, ukradeni i švercani, što je u nekim skloništima Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik udomljavalo vlastite pse, pa su uz ugovore o udomljavanju za pse dobili i nove knjižice. Inspektor nalaže da Grad i dalje postupa po rješenju, iako nije bio u nadzoru provedbe, a pri tome može i mora upotrijebiti sva zakonom predviđena sredstva, što god to značilo. Predviđaju li ta sredstva i prebacivanje podataka o vlasništvu pasa na Grad, što za sada nije prošlo, ili to znači da će policija ponovno na Žarkovicu?

Najavljuje inspektor i druge zakonom propisane mjere ako se rješenje ne bude provodilo. A gdje su mjere koje je trebao poduzeti protiv Grada jer se godinama oglušuje o rješenje po kojem mora graditi sklonište? Brine li se veterinarska inspekcija o životinjama i njihovoj dobrobiti ili ipak štiti neke druge interese?

Komentara 3

KS
krao_sam
20:19 20.01.2016.

svi se prave mutavi,niko nista ne zna. gradski oci nemaju pojma.

AP
antun.pravedan
20:26 20.01.2016.

Ako si ponizan, poslušan i radiš kako ti pojedinci kažu, možda i uspiješ opstati. A ako se malo izdigneš iznad “neistomišljenika“, nema ti opstanka - kritično će Darko, čija obitelj, nažalost, nije uspjela pronaći mjesto pod suncem pelješkog kraja. Ovih dana “trbuhom za kruhom“ napuštaju Kunu i vraćaju se u Dubrovnik, gdje je Darko sretnim slučajem dobio posao u državnoj službi. Ovo su rijeći dotićnog izgovorene 14.07 2010 za Slobodnu Dalmaciju.Više je nego jasno kakav je životni moto takozvanog vet.inspektora.

LI
lilec
21:16 20.01.2016.

Rješenjem Veterinarskog ureda Split, Ispostave Dubrovnik,Klasa: UP/I-322-01/09-01/50, od 10. rujna 2009.g, naloženo je Gradu Dubrovniku da "osigura financiranje osnivanja i rad skloništa za životinjeu skladu s potrebama grada". Rješenjem istog ureda, pod posl. brojem Klasa:322-07/12-10/5138, od 18. srpnja 2012.g., naređenoo je Gradu Dubrovniku, kao pravnoj osobi i gradonačeniku, kao odgovornoj osobi: 1. osnivanje skloništa za izgubljene i ostavljene životinje, 2. snošenje troškova hvatanja i prikupljanja izgubljenih i napuštenih životinja ili osnivanje službe za hvatanje i prikupljanje napuštenih i izgubljenih životinja. Niti jedno od navedenih rješenja nije ispoštovano niti je itko snosio kakve sankcije zbog neizvršavanja naloga inspekcije! Stoga s pravom sumnjamo da su neki drugi interesi u pitanju, da se na brzinu treba rješiti pasa kako bi se oslobodio atraktivan prostor ili sl. Ali neće ići!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije