Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50 godina kratke priče

Kako je Večernji utemeljio novi žanr u hrvatskoj književnosti

50 godina kratke priče Večernjeg lista
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
16.04.2014.
u 18:42

Večernji list počeo proslavu pola stoljeća svog natječaja za kratku priču “Ranko Marinković”

Punih pola stoljeća Večernji list objavljuje kratke priče ponajboljih hrvatskih pisaca, ali i ambicioznih literarnih početnika, pa će ove godine taj obiteljski dnevni list obilježiti jubilej natječaja koji nosi ime Ranka Marinkovića.

– Malo što je na ovim prostorima staro pedeset godina. Ni mnoge države ne dožive taj vijek. Stoga nam je drago da su važnost Večernjakova natječaja za kratku priču prepoznali i pokrovitelji ove proslave, Ministarstvo kulture i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – rekao je na konferenciji za novinare u zgradi Večernjeg lista u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić.

– Večernji list već pedeset godina surađuje s piscima, ali i s onima koji će tek postati pisci. Svima njima omogućava izlazak u javnost i javno vrednovanje. Zadnjih dvadesetak godina govori se da je stvarnost jača od književnosti, da život piše priče i da je literatura slabija. No, povijesni događaji odlaze u povijest, a priče traju, naročito kada su ukoričene – istaknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

– Uvijek smo išli gledati koji će to autor priče biti objavljen u Večernjem listu. Bilo je tu onih koji i nisu profesionalni pisci, ali i prvih pera koji su u isto vrijeme objavili i neke od svojih najvećih romana – kazala je ministrica koja misli da je velik interes za kratku priču u Hrvatskoj izazvan i pojavom nove generacije koja njeguje Carverov kult.

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić pohvalio se što je selektor natječaja od osnivanja 1964. godine član suradnik Akademije Tomislav Sabljak.

– Na čelu vaših žirija bili su i akademici Vlatko Pavletić, Ranko Marinković, a sada je to Milivoj Solar. Dobitnici nagrada naši su članovi Vjekoslav Kaleb, Slobodan Novak, Ivan Aralica, Ivan Kušan, Nedjeljko Fabrio... Zar Pavličić nije dobio prvu nagradu? – zapitao se Kusić.

– Dobio je, dobio. I to uz lap-top – dobacio je Sabljak.

– U vremenu kada i mediji podilaze banalizaciji i trivijalizaciji, Večernji list putem svog natječaja njeguje kulturne vrednote. A širi i kulturu čitanja koja je ugrožena zbog SMS-poruka i komunikacije putem ekrana – tvrdi akademik Kusić.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Glavni urednik Goran Ogurlić, koji je vratio kratke priče s (kratkog izleta) s internetskog izdanja na tiskane stranice Večernjeg lista, istaknuo je da natječaj za kratku priču Večernjeg lista ostaje trajna vrijednost.

Selektor Sabljak prisjetio se početaka, kada je glavna urednica Večernjeg lista bila Vera Vrcić, a urednik kulture Danko Oblak.

– Kada smo u žiriju imali i čitatelja, žiriranje je trajalo tri dana. Zbog toga smo odustali od te prakse. Na ideju o natječaju došli smo kada smo mi, članovi klape Donat, Cvitan, Matvejević, Šoljan i Slamnig, prevodili kratke priče i uglavnom ih anonimno objavljivali. Postavilo se pitanje: zašto se u kratkoj formi ne bi okušali i hrvatski pisci? Odaziv autora bio je više nego iznenađujući. Godišnje nam je stizalo i 500 priča, a znalo ih je biti i 900. Prve svoje priče za Večernjak su napisali Mirko Božić, Petar Šegedin, Živko Jeličić... Može se reći da je Večernji list utemeljio taj žanr u hrvatskoj literaturi – tvrdi Sabljak koji je apelirao da se, makar i simbolično, honoriraju svi autori čije se priče objave. Urednica u Večernjem listu Bojana Radović najavila je prvo javno čitanje kratkih priča na Noći knjige 23. travnja u VBZ-ovoj knjižari Fadila Hadžića u Zagrebu. Nagrade su i ove godine 20.000, 8000 i 5000 kuna. U žiriju su Milivoj Solar (predsjednik), Tomislav Sabljak, Julijana Matanović, Helena Sablić-Tomić i Bojana Radović.

– Sudeći po imenima, nikada nismo imali jaču konkurenciju. Žiriju sigurno neće biti lako – rekla je Bojana Radović.

Krajem listopada 2014. izlazi i nova knjiga – 50 godina u 50 priča, po autorskom izboru Tomislava Sabljaka, a njen sastavni dio bit će i cjelokupna bibliografija kratke priče Večernjeg lista.

>> 50. priča: Daša Drndić: Prisluškivanje: Govori Augusta

>> 51. priča: Korana Serdarević: Buža

Komentara 7

DU
dugi
19:24 16.04.2014.

Zanima me sto bi Marinkovic rekao da kojim slucajem cita SADASNJI VL sa svim ovim lijepim rijecima koje je "kajinx" nabrojio I jos koja stotina slicnih. VL bi trebao organizirati natjecanje svojih "novinara" koji ce napisati clanak na HRVATSKOM jezikuku kako bi I moja baka (dosla iz mraka) mogla pratiti dnevne dogadjaje a da me ne zove svakih par minuta:" a kaj to znaci sinek?" Za sve koji ne prodju na tom natjecanju, po jedan rjecnik I Pravopis Hrv. jezika, naravno, uz smanjenje place:))

Avatar noemy-no
noemy-no
20:34 16.04.2014.

Jedino je za vrijeme bivse Yugoslavije Hrvatska imala ozbiljnu knjizevnost i svoju osobnu kulturu. Od 90-ih na ovamo, Hrvatska se bavi samo samo zapadnim trashom, Njemackom i EU propagandom, nema tu ni ''H'' od Hrvatske kulture.

KA
kajinx
19:11 16.04.2014.

Kako je Večernji obogatio Hrvatski jezik: Uveo je slijedeće riječi: Mejlati, dounlodati, šopingovati, reternati, donirati, rupturati i mnogo drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije