Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽAN TABAK:

Suosjećamo s nogometašima Reala, slavimo košarkaše

Real Madrid
Reuters/PIXSELL
18.05.2015.
u 19:31

'Da je klub izgubio i treći finale uzastopce, bilo bi to frustrirajuće jer više od tog 20-godišnjeg čekanja naslova boljelo je to što je Real dvije godine dolazio pred vrata trijumfa i u tim trenucima gubio.'

U Realu, u kojem provodi petu sezonu svoje košarkaške karijere, Žan Tabak osvojio je svoj četvrti naslov klupskog prvaka Europe. No, kada smo ga nazvali, jutro nakon velikog trijumfa nad Olympiacosom, o svojim igračkim dometima nije htio pričati.

- Pustimo moje igračke naslove, usredotočimo se na ovaj.

Tako nam je kazao spreman govoriti samo o Realu danas, na čemu inzistira i snažna press služba koja kontrolira sve što se u svijetu piše o ovom velikom klubu. Dakako, sada će im biti puno lakše nego prošle i pretprošle godine kada su realovci gubili euroligaška finala.

- Da je klub izgubio i treći finale uzastopce, bilo bi to frustrirajuće jer više od tog 20-godišnjeg čekanja naslova boljelo je to što je Real dvije godine dolazio pred vrata trijumfa i u tim trenucima gubio. Srećom, ostali smo dosljednji stilu košarke koji gajimo, a momčad je sazrela, i pojedinačno i grupa, i bolje se znala nositi sa situacijom finala nego prije.

Svih ovih godina pričalo se da Real pod vodstvom Pabla Lasa igra najljepšu košarku.

- Za osvajanje nije bitno igraš li najljepšu ili najružniju košarku, već da igrate najučinkovitije.

A Realova je obrana ovaj puta bila jako učinkovita, posebice u odvajanju Spanoulisa od napadačkog ritma, što je postignuto i sa više čuvara.

- Nije tu bilo neke čarobne solucije, mi smo samo sproveli bolje formulu za čuvanje Spanoulisa. On je veliki igrač za velike poteze, no nije on niti u polufinalu igrao dobro, ali je na kraju odlučio. A mi upravo to nismo dozvolili, da se utakmica odlučuje u posljednjim trenucima.

Što se događalo nakon osvajanja trofeja. Je li to za realovce bila duga madridska noć?

- Večerali smo na stadionu Santiago Bernabeu, a onda smo svi zajedno otišli van, ali na mjesto koje nije vezano za tradiciju.

No, zato je tijekom ponedjeljka bilo i takvih obveza.

- Ovdje je tradicija da se osvojeni trofej donese u općinu pa u županiju.

Pobjedničke parade u otvorenom autobusu, čini se, neće biti.

- Nekad bude, nekad ne, no čini se da ovaj puta neće jer već u srijedu igramo ligašku utakmicu protiv Baskonije, a mi uoči početka doigravanja želimo ostati u dobroj formi. Inače, običaj je da se takve fešte organiziraju na Plaza de Cibeles, ispred gradske vijećnice. Ondje su fontana i spomenik božici Cibeles.

Baš tamo slave i nogometaši Reala, no oni ove godine neće imati što slaviti jer nisu osvojili ništa, a košarkaška sekcija istog kluba mogla bi osvojiti četiri trofeja.

- Mi ćemo možda tamo slaviti, ako osvojimo i naslov prvaka Španjolske, a poznato je da je to ponekad i teže nego osvojiti Euroligu. Inače, Real je klub koji svake godine ide na osvajanje svih trofeja pri čemu nekad osvoji sve, a nekad niti jedan trofej.

Kakve su relacije između nogometaša i košarkaša kraljevskog kluba?

- Premda su naši rezultati odvojeni jedni od drugih, to je jedan klub i svi navijači Reala suosjećaju kada netko osvaja ili ima loše rezultate. I na sve nas u klubu to utječe.

Da li se košarkaška sekcija financira iz proračuna nogometnog kluba?

- Koliko ja znam, ne postoje odvojeni proračuni nego je sve to proračun Real Madrida iz kojeg se onda financiraju i nogometna i košarkaška momčad.

I Žan je svjedok značaja kojeg za Realovu nogometnu momčad ima Hrvat Luka Modrić.

- Ja nogomet ne pratim, no čujem od mojih kolega na poslu kako pričaju da se lošiji rezultati kluba povezuju s Lukinim neigranjem radi ozljeda. Dakle, on njima nije samo simpatičan nego je i vrlo važna karika u mozaiku Realove momčadi.

Bez obzira što su u ovakvom klubu svi igrači jako dobro plaćeni, osvajači europske krune mogu očekivati i ekstra premije.

- To je nešto što nema veze s bonusima koje igrači imaju u ugovoru, već je to akt dobre volje velikog kluba, a kolike su te premije to ovisi o dogovoru između kapetana momčadi i vodstva kluba.

>> Real Madrid nakon dugih 20 godina uspio osvojiti Euroligu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije