Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toni Kukoč

Volio bih kada bi Hezonja bio hrvatski Russell Westbrook

Mario Hezonja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.03.2017.
u 21:15

– Dario igra ludilo. Svi govore da je najvažniji igrač Sixersa, da je katalizator svega što se u momčadi događa. No, čak i tako hvaljen, on mora sam sebi priznati koje mu nisu dobre strane

S obzirom na to da i dalje obavlja posao specijalnog savjetnika vlasnika Chicago Bullsa Jerryja Reinsdorfa, s Tonijem Kukočem (48) porazgovarali smo o hrvatskim košarkašima koji igraju u NBA ligi.

Doduše, o onima koji ne igraju (Rudež) ili su ozlijeđeni (Bender) nismo razgovarali, ali jesmo o četvorici igrača koja bi mogli biti oslonac ovoljetne hrvatske reprezentacije.

Dario Šarić igra “ludilo”

Krenuli smo od Darija Šarića, krilnog-centra Sixersa, vrlo ozbiljnog kandidata za najboljeg novaka godine, za kojeg negdašnji najbolji šesti igrač NBA lige kazuje:

– Dario igra ludilo. Svi govore da je najvažniji igrač Sixersa, da je katalizator svega što se u momčadi događa. No, čak i tako hvaljen, on mora sam sebi priznati koje mu nisu dobre strane i preko ljeta na tome treba raditi. S obzirom na to da može zabiti s trice, ali i iz igre leđima košu, meni se čini da bi trebao popraviti igru s poludistance, odnosno skok šut za dvicu iz driblinga.

Na primjeru Bojana Bogdanovića vidi se koliko je važno igrati uz vrsnog razigravača kao što je John Wall.

– Bojan je provjereni strijelac i Wizardsi će njega itekako trebati u doigravanju. Ono što on ne smije dozvoliti jest da nakon istrčanog napada stoji u kutu i čeka šut. Puno će biti opasniji bude li se kretao, utrčavao u reket što, recimo, maestralno radi Klay Thompson. Taj je stalno u pokretu.

Je li Ivica Zubac doista “next big thing” među centrima, kako ga najavljuju novinari koji prate Los Angeles Lakers?

– Ivica ima odličan početak, no ima on još puno toga za naučiti. Novak je pa ga još nitko dobro ne poznaje niti ga shvaćaju dovoljno ozbiljno, a olakotna mu je okolnost i to što je u momčadi koja nije u borbi za doigravanje pa može više igrati. Druga godina bit će mu sigurno teža.

Mnogi su za Zupca govorili da je sa svojih 19 poranio u NBA ligu, no sada se postavlja pitanje je li Mario Hezonja (21) taj koji je poranio s obzirom na to da on igra manje od Zupca, a teče mu druga godina NBA staža?

– Nije Mario poranio jer on ima eksploziju, brzinu, snagu, može pogoditi, ima prodor, ima sve, ali sve to treba staviti na pravo mjesto. On se najprije mora posložiti u glavi pa onda na terenu. To je njegov problem.

S obzirom na to da nakon Roka Ukića nismo proizveli nijednog razigravača euroligaškog kalibra, Kukoč ima originalnu ideju.

– Ja u Hezonji vidim nekoga tko ima sposobnosti slične onima od Russella Westbrooka, a kada imaš takvog “playa” koji može skočiti i punom snagom povući kontru, onda svakoj obrani utjeraš strah u kosti. S obzirom na karakteristike igrača koje imamo, i on može odraditi taj posao.

Bojan može i na “četvorku”

Koliko izborniku Petroviću može pomoći Šarićeva kreativnost kao što je Kukočevim trenerima pomagala njegova s pozicije trojke odnosno četvorke?

– U modernoj košarci sve je manje braniča koji pimplaju loptu 15 sekundi pa onda zovu akcije. Danas se sve više toga radi u trku pa bih inzistirao na tome da Šarić, Bogdanović, Hezonja... nakon skoka vuku loptu. Zašto Šarić ne bi postavio akciju, zašto Bojan s pozicije lažne četvorke ne bi igrao leđima košu...? Kada imaš malog razigravača, nerijetko limitiraš opcije drugim igračima, odmah tjeraš Bojana da bude klasična trojka, a Šarića četvorka, a oni mogu biti puno više od toga.

>>Tomić dobio kaznu za žestok prekršaj koji je razljutio Madriđane

>>Amerikanci ismijavaju srpskog košarkaša: 'Izmislio je novo pravilo'

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
10:44 26.03.2017.

teško da ce ikada biti westbrook

PO
PowerPoint
21:26 27.03.2017.

U potpunosti se slažem s Kukočem, Hezonja mi je oduvijek bio tip igrača koji ima potencijal da bude baš kao Westbrook. Samo da se riješi tih oscilacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije