Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HKS PRIKUPLJA DOKUMENTACIJU

Vlada će odlučiti želimo li Europsko prvenstvo 2015.!

košarkaši
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.07.2014.
u 15:15

Hrvatsku bi to stajalo oko šest milijuna eura.

U četvrtak 24. srpnja hrvatska će Vlada na svojoj sjednici odlučivati i o hrvatskoj kandidaturi za domaćinstvo Eurobasketa 2015. oduzetog Ukrajini zbog građanskog rata u toj zemlji. Kako Fibin natječaj istječe 31. srpnja, krajnje je vrijeme da se vlade zemalja kandidatkinja izjasne o podršci kandidaturama njihovih nacionalnih košarkaških saveza.

Bili bismo suorganizator

A kandidirati se, za neki oblik domaćinstva EP-a, naumilo više od 10 zemalja, navodno čak 14. I sve one moraju imati jamstva vlastitih vlada da će pokriti Fibinu taksu koja iznosi osam milijuna eura ako netko želi organizirati cijelo prvenstvo. U kombinaciji za koju se kandidirala Hrvatska – jedna skupina i završnica – to bi bilo oko četiri milijuna eura (3,2 milijuna takse plus informacijski sustav).

Zapravo, postoje tri oblika koje je Europska Fiba ponudila zainteresiranima pa je moguće kandidirati se i za domaćinstvo samo jednoj skupini, što je u početku htjela Srbija. A moguće je i da se upravo to ponudi Hrvatskoj, pa bi se u tom slučaju naši morali odlučiti hoće li Zadar ili Zagreb biti taj grad u kojem bi se igrala skupina u koju bi bila ždrijebana Hrvatska.

Vodstvo Hrvatskog košarkaškog saveza u kandidaturu je ušlo samo za Zadrom i Zagrebom jer splitski Spaladium, izgleda, ide u stečaj, a ostale dvorane (Varaždin, Poreč, Osijek) ne zadovoljavaju novopostavljeni kriterij da dvorane za utakmice u skupinama moraju imati najmanje 8000 sjedećih mjesta. Zagrebačka Arena kandidira se sa 15.000 mjesta za gledatelje jer jedan dio tribina otpadne za medije i sudionike, dok je Višnjik sa svojih 9000 stolica također dvorana po mjeri, ali samo za prvu skupinu.

U HKS-u su ovih dana žurno skupljali svu potrebnu dokumentaciju za kandidaturu, pa tako i suglasnost članova Vijeća HOO-a. Načelno, hrvatska je Vlada spremna podržati ovu kandidaturu, no sačekajmo četvrtak i konačnu potvrdu.

Onog trenutka kada Milanovićeva Vlada kaže "da, mi smo spremni povući taj poslovni potez" (jer Slovenci su na Eurobasketu zaradili), Hrvatskoj preostaje uvjeriti članove Izvršnog odbora Fiba Europe da je baš ona vrhunski kandidat, i to pored toliko jakih interesenata kao što su Njemačka, Francuska, Španjolska, Turska, Grčka, Rusija, Belgija... Među kojima su, navodno, samo Španjolska i Turska zainteresirani za cjelokupno domaćinstvo.

Drakšić odlučuje

Sve te zemlje imaju spremne dvorane, jer ovaj put Fiba nema vremena čekati bilo kakvu gradnju. Premda je njihova najpoznatija Arena u obnovi (Paris Bercy) i neće biti gotova do početka Eurobasketa, Francuzi za završnicu nude natkriti stadion u Lilleu, koji može primiti do 30.000 gledatelja.

Jedan od onih koji će odlučivati o domaćinu bit će i glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić jer on je i član Fibina "boarda", baš kao i proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga, koji vjeruje da će ovaj Eurobasket biti podijeljen između četiri zemlje sa završnicom u jednoj od njih.

>>Hrvatski košarkaši do 20 godina ušli u polufinale EP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije