Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dirk nowitzki

Svira saksofon, voli džez i Ivaniševića...

Dirk Nowitzki
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
14.08.2015.
u 16:30

Dirk ima šest Euroscara, nagradu za najboljeg europskog košarkaša. Jednog više do Kukoča i dva više od Dražena Petrovića

U Zagreb je jučer stigao Plavi Anđeo. Tim nadimkom, kojim su Nijemci nekad zvali slavnu Marlene Dietrich, sportski novinari "krstili" su Dirka Nowitzkog (37). Dirk Nowitzki po mnogočemu je poseban. Počevši od svojih centarskih 213 cm s kojima igra više na vanjskim pozicijama nego pod košem. Poseban je i zato što je prvi Europljanin izabran za najkorisnijeg igrača (MVP) osnovnog dijela sezone NBA lige (2007.), ali i što je Europljanin s najviše All-Star zvjezdica (13) i najvećim brojem koševa u povijesti NBA lige (sedmi je na listi svih vremena). A s obzirom na to da namjerava igrati još dvije godine, na toj listi još će napredovati.

Ivo Nakić očev uzor

U takozvanoj Fibinoj košarci, u dresu Njemačke, Dirk je činio još veća čuda. Sasvim prosječnu vrstu koja se bez njega ne bi niti plasirala na SP odveo je do svjetske bronce (2002.), a potom i do europskog srebra (2005.).

Uza sve te igračke, Dirk posjeduje i ljudske kvalitete, a jedna od priča kaže da su on i Steve Nash, suigrači u Dallasu, jedno vrijeme spavali u zajedničkom stanu na madracima. Zapravo, Dirk jako dugo nije kupio kuću, praktički sve dok se nije odlučio na obiteljski život, a kada bi ga pitali zašto, on bi odgovorio.

– Što će mi kuća kada sam godišnje 300 dana na putu.

Negdašnji cibos Ivo Nakić rado se prisjetio onih nekoliko zajedničkih mjeseci u Würzburgu.

– Igrali smo zajedno četiri mjeseca. Ja sam tada imao 30-ak godina i bio glavni igrač momčadi, a on je bio najmlađi u sastavu. Würzburg se plasirao u prvu ligu, a kada sam na kraju sezone odlazio, u zračnu luku vozio me baš Dirkov otac Jorg koji mi je tada rekao: "Znaš Ivo, ja bih volio da jednog dana moj sin igra kao ti." Već sljedeće sezone ja sam igrao u Novom Mestu za Krku, a Dirk je igrao za Dallas. Eto što vam je život. Inače, kada sam godinama kasnije radio u tom klubu, pokušavajući okupiti momčad za viši rang, Dirk me u lokalnim novinama toliko nahvalio da mi je bilo neugodno. Čak je i izjavio da sam svojedobno bio njegov heroj.

Kroz ovih 17 godina koliko već igra u NBA ligi, upravo je Dirk heroj mnogim klincima, a nama se svidio zbog jednostavnosti. Volio je popričati i o rukometu jer Dirkov je otac bio njemački rukometni reprezentativac pa se i Dirk kao klinac tim sportom bavio. Štoviše, iz tog vremena ostala su mu neka lijepa prijateljstva kao ona s rukometnom vedetom Stefanom Kretzchmarom, a mi smo mu predbacivali olimpijski finale u Ateni i majstorije Ivana Balića koji pak svoje majstorstvo s rukometnom loptom može zahvaliti igranju košarke.

Glazba ga smirivala

– Ja sam pak zbog rukometa postao tako dobar košarkaš jer vas on navikne na čvršće duele.

Jedno vrijeme svog djetinjstva, Dirk je trenirao tri sporta. Košarku, rukomet i tenis pa nam je na spomen Gorana Ivaniševića jednom kazao:

– Uživao sam gledati Ivaniševića kako igra. On bi svojim temperamentom svaki svoj meč učinio dodatno zanimljivim.

Da Dirk nije standardna sportska zvijezda dokazuje i to što voli puno čitati, ali i svirati džez. Jednom je to ovako objasnio:

– Još dok sam bio tinejdžer, moj osobni trener Geschwinder motivirao me da puno pitam i sviram saksofon i to je nešto što me smiruje. Osim toga, i u košarci je ponekad potrebno improvizirati kao i u džezu.

>> Nowitzki se priprema za Hrvatsku: 'Košarkaška ste nacija, Dražen je legenda'

Komentara 2

KA
kajinx
11:45 15.08.2015.

…voli džez! Po čijem pravopisu je džez? Večernji, vi ste u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije