Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILI SU PONOS HRVATSKE

Tužna priča dvostrukog prvaka Europe: Nekada su svi hrlili u klub, a sad mnogi bježe

Cibona
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
22.03.2017.
u 16:45

Sve češće talentirani klinci Cibonu doživljavaju kao Titanic, brod koji je u dolasku tako privlačan, ali koji u jednom trenutku plovidbe što prije treba napustiti i otploviti makar i u nepoznato. A baš to učinio je i Nik Slavica koji je odlučio upustiti se u NBA avanturu i prije no što se igrački posve razvio.

Cibona je nekad bila klub u kojem su svi htjeli igrati, neki i cijelu karijeru, a danas je klub koji nadareni košarkaši što prije žele napustiti. O tempora, o mores.

Nekadašnji dvostruki europski prvak danas najviše osjeća što nam čini najžešći sudac svim životnim oblicima, a to je vrijeme. A ono prolazi i mijenja, ruši stare i ustoličuje nove, a u europskoj košarci sve više otima siromašnima i daje bogatima.

Koriste svaku priliku

Kada god se pojavi kakav bogati kupac, proizvođači igrača, a na to su prisiljeni svi klubovi s ovih prostora osim možda Zvezde i Cedevite, uglavnom pognu glavu i prodaju svoje obiteljske dragulje.

Osim toga, okruženi menadžerima, nestrpljivim roditeljima, NBA skautima i velikim obećanjima, ti isti klinci koriste svaku priliku da zbrišu iz matičnog kluba. A najčešća je prilika kašnjenje plaća što je u Ciboni bio slučaj sa Zupcem i Slavicom.

Nažalost, sve češće talentirani klinci Cibonu doživljavaju kao Titanic, brod koji je u dolasku tako privlačan, ali koji u jednom trenutku plovidbe što prije treba napustiti i otploviti makar i u nepoznato. A baš to učinio je i Nik Slavica koji je odlučio upustiti se u NBA avanturu i prije no što se igrački posve razvio.

Prije njega Cibonu su napustili još neki talenti, Lovro Mazalin, Marko Arapović, Ivica Zubac i Lovro Buljević, a jedino je Ante Žižić otišao nakon što je klubu nešto dao. Ne samo financijski (150.000 eura i 675.000 USD) nego i igrački jer je u trenutku odlaska u Darüşşafaku bio MVP lige. Doduše, i on je mogao ostati još pola sezone, no kako se u njegovu slučaju pojavila ponuda koju je klub koji živi na aparatima teško mogao odbiti, to još možemo i razumjeti.

No, kada su već došla neka luda vremena, onda je možda i Cibona mogla tretirati Slavicu drugačije nego ostale. Jer u tom trenutku on je za klub predstavljao zlatnu koku pa nam se objašnjenje Cibonina direktora Domagoja Čavlovića u stilu “ne mogu dati njemu, a drugima ne” čini autogolom. Uostalom, sjećamo se da je direktor KK Zagreba Ivan Božanić, i u vrijeme najvećih kriza s plaćom, plaćao jedino Darija Šarića ne isplaćujući plaću ni sebi ni djelatnicima kluba. A na koncu je taj Šarić Zagrebu donio 550.000 eura odštete.

Što na sve to kaže Čavlović?

– Rijetki su ti koji ne gledaju samo sebe i koji poštuju ono što im je klub dao svih tih godina. A dao im je živaca, novaca, truda, ljubavi... Nažalost, u Slavičinu slučaju radi se o tome da on još i želi da Cibona za njega ništa ne dobije. A taj novac ne ide meni, nego ljudima koji su se za njega brinuli, trenerima, fizioterapeutima..., onima koji od novca koji bismo dobili za njega primaju plaće koje su puno manje od onoga što on ima.

“Sve je ovo proračunato”

Zar je Cibona u takvu stanju da je za nju bio toliki problem isplatiti tih 8000 eura, odnosno dvije mjesečne plaće koje su kasnile?

– Nama u ovu srijedu treba sjesti novac, Franck je trebao uplatiti svoju ratu i Nik bi dobio svoju plaću za siječanj, četiri dana kasnije no što to piše u ugovoru. No bojim se da je sve ovo bilo proračunato – kazuje Čavlović.

Komentara 14

DU
Deleted user
18:19 22.03.2017.

Ovak bi Dinamo završil da nema Mamića.

Avatar HighFlyer
HighFlyer
16:56 22.03.2017.

Da je klub dobro organiziran, placa ne bi kasnila ni minute, a kamoli 4 dana.

BO
bongi
16:58 22.03.2017.

Banditska posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije