Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKIVANO SLAVLJE

Amerikanci obranili naslov prvaka svijeta, Srbija na minus 37

Amerika, košarka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/21
14.09.2014.
u 22:50

Konačni rezultat bio je 129:92, ali sve je završilo već u prvoj četvrtini.

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država očekivano je osvojila Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, a do zlata su stigli nakon pobjede od 129:92 protiv Srbije. Bio je to sraz dviju ekipa koje su pokazale najviše na prvenstvu.

SAD - SRBIJA 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25)

I nekako su svi gajili nadu da možda Srbija može iznenaditi, što se moglo i zaključiti nakon prvih pet minuta igre kad su vodili 15:8, ali Amerikanci kao da su sve čuvali za kraj i već za dvije minute imaju vodstvo dod sedam poena, što znači da su zabili 14 u samo dvije minute. No kad znate da su gađali tricu šest od šest i da je Irving imao 18, a Harden 17 poena na kontu već nakon prvih 20 minuta igre, sve je jasno.

Foto: FIBA

Borili su se izabranici Saše Đorđevića, Raduljica je bio odličan i držao se taktike - natjerati Davisa da napravi što više prekršaja. I napravio je, u tri minute na parketu tri prekršaja. Ali to je za Srbiju bilo samo još gore jer Cousins ga je sjajno mijenjao.

Faried je bio stalna opasnost pod košem, bilo u napadu, bilo u obrani, tako da su igrači vanjske linije bez problema mogli šutirati. Posebno su raspoloženi bili spomenuti Irving i Harden, koji su susret za vršili sa 26 i 23 poena, a kod Srba najviše su imali Bjelica i Kalinić - po 18. Bio je efikasan i Bogdanović sa 15 poena.

Nemaju naši istočni susjedi zašto biti ljuti ili razočarani, nitko se nije nadao da će doći do borbe za medalju, a kamoli do finala. Amerikanci su, jednostavno, svijet za sebe... Činilo se početkom stoljeća da je uhvaćen priključak, ali realnost je ipak takva da su Argentina, Grčka, Litva, Srbija (i Crna Gora) te posebno Španjolska, imali nevjerojatne generacije. Nažalost, sve su igrale u isto vrijeme pa je sad malo zatišje. Srbi ipak pokazuju potencijal, Francuzi imaju budućnost, a možda se i za nas nađe mjesta u toj priči.

>> Đorđević: Imamo sjajnu atmosferu, hvala ovim fenomenalnim igračima

TIJEK SUSRETA UŽIVO:

SAD - SRBIJA 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25)

4/4 >> Amerikanci su prvaci svijeta! Pobijedili su 64. put zaredom!

35' >> Navijači Srbije pokušavaju potaknuti svoje igrače, koji moraju biti ponosni na rezultat na ovom prvenstvu

32' >> Postala je revijalna utakmica još davno, ali obje momčadi sad pokazuju što znaju od tog zabavnijeg repertoara. Publika sigurno nije razočarana

3/4 >> Teško je više išta pametno reći, ovo je gotova utakmica odavno. Možda je zanimljivo spomenuti da su Srbi u finalu Svjetskog prvenstva do 19 godina 2007. pobijedili upravo Amerikance, a igrali su Stefan Marković i Miroslav Raduljica od Srba i Stephen Curry od Amerikanaca.

26' >> Krenulo je raspucavanje u tricama, SAD su već na 91 poen i vode 32 razlike

24' >> Srbija vjerojatno želi da agonija što prije završi, a Amerikanci da prime medalje i odu kući s odlično završenim poslom

23' >> Amerikanci održavaju prednost od 30 poena razlike

2/4 >> Na poluvrijeme momčadi odlaze sa 67:41 za SAD. Irving je najbolji strijelac sa 18 poena, slijedi Harden sa 17, a kod Srba je s devet najbolji Bjelica. Amerikanci imaju sjajan šut, zabili su 11 trica u 16 pokušaja!

19' >> Srbija je razbijena, Amerikanci nabijaju razliku i pokazuju tko je gazda

17' >> Irving je zabio 15 poena, gađa trice tri od tri, a priključuju mu se i ostali. Amerikanci imaju ukupno devet trica u 13 pokušaja

14' >> Gay je pokvario stopostotni učinak za tri poena promašajem u sedmom pokušaju Amerikanaca

13' >> Srbija se pokušava nadigravati, ali kad protivnik ima stopostotan šut onda je sve mnogo teže

11' >> Amerikanci gađaju tricu 6/6, nikako da ih stane šut

1/4 >> Amerikanci gađaju tricu 5/5 i sve im polazi za rukom u napadu, kao da su čuvali najbolje za kraj prvenstva

8' >> Napadački su Amerikanci u top formi, gađaju tricu sto posto i vode 27:19

6' >> Amerikanci prelaze u vodstvo prvi put nakon onih 2:0 na početku i vode 20:15

6' >> Harden je trenutno nezaustavljiv, zabio je osam od 13 poena Amerikanaca

5' >> Amerikanci ne znaju što učiniti, Srbija igra sjajnu košarku i vodio 15:7

3' >> Srbija se nameće i vodi 8:5, nimalo se ne boje, Uz to, Davis već ima dvije osobne i morao je na klupu

1' >> Počeo je susret i Faried odmah zabija, da bi Kalinić izjednačio napad poslije

>> Himne su odsvirane, igrači se još zagrijavaju uoči velikog finala

>> 'SAD nije nepobjediv! Nadam se da mi ovo nije najveća pobjeda u karijeri'

Ključne riječi

Komentara 138

BH
bijela_hrvatska
18:16 14.09.2014.

ma "regijon" će biti u totalnom deliriju, ako pobijede... kao i "naši" mediji, predvođeni Hrt-om (nadam se ne i Večernjim), koji će vjerojatno prenositi svaku sitnicu događanja slavlja po "komšiluku", i šire...možda čak i u "vlastitom dvorištu" će se otvoriti poneki šampanjac...možda i čuti poneki rafal uz cajke..u Negoslavcima, Trpinji, Borovom Selu i sl. ...

GA
Gambit
17:30 14.09.2014.

Ljudi koji znaju košarku su rekli da ćemo završiti prvi u skupini i onda izbaciti Srbiju (koja će biti 4. u svojoj skupini) prije nego nas Francuzi izbace. Što se tiče kvalitete, naša repka je bolja od Srbije ali nije nam išlo na ovom prvenstvu. Doista smo bili loši. Srbije ima skor s Francuzima i Brazilim 2-2 na ovom turniru. Izgubit će četvrtu tekmu večeras. Četvrtu! To nije 2. najbolja momčad na turniru. Očekujem 30+ razlike za Amerikance.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
18:52 14.09.2014.

MA tko njih uopće doživljava ozbiljno, stalno forsiraju taj svoj neki fanatizam, a nema ih ni u jednom momčadskom sportu, da nije bilo prvenstva u rukometu nebi znali što je to. Svi dižu dva prsta u pojedi, oni dižu tri, uvijek moraju biti posebni i na svakom koraku naglasiti mi smo srbi. Igrali bolje od amerikanaca hahah mislim stvarno ono. Također me živcira njihova opterećenost s nama, to se najbolje vidi na ovom portalu gdje je izgleda pola srbije napravilo svoj račun za komentiranje, ispod teksta oni sami sebe hvale i uvjeravaju kako su oni nadljudska vrsta koja gazi sve pred sobom. Nakon svih događanja u bližoj i davnoj prošlosti oni i dalje žive u svom nekakvom imaginarnom svijetu. I priče o nekakvom zajedništvu su isto puste, samo ako uzmemo njihovog četničkog vojvodu držau od milja zvanog čiča kao primjer, kojeg pojedini srpski košarkaši silno obožavaju, njega su ubili vlastiti srbi te zakopali u neoznačeni grob, toliko o zajedništvu. Nikad više u sljedećih 10 godina srbi neće ponoviti ovakav rezultat u košarci, ali me smeta taj njihov primitivni nacionalizam koji prelazi sve granice dobrog ukusa, ne znaju biti dostojanstveni ni u pobjedi ni u porazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije