Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

Skansi: Kukoč ima najveće iskustvo, može biti izbornik

Toni Kukoč (1)
Foto: Željko Hladika/Pixsell
15.09.2014.
u 23:10

- Zašto ne stranac, na primjer trener CSKA, Grk Itudis koji govori hrvatski jezik - rekao je Cvjetićanin.

Dok Srbi slave najveći domet svoje reprezentacije otkako su se odvojili od Crnogoraca, Hrvati pate i mudruju o tome tko bi trebao biti sljedeći izbornik, a da nisu temeljito ni sagledali bi li se trebali uopće zahvaliti dosadašnjem.

Do ovog SP-a nitko se u stručnim krugovima ne bi usudio reći da je Saša Đorđević bolji trener od Jasmina Repeše, no nakon srpskog nastupa u finalu mnogi će u to vjerovati.

Odgovor na Đorđevića

S obzirom na to da će Hrvatska na sljedećem Eurobasketu odigrati pet utakmica pred svojom publikom, poveli smo raspravu o tome koje bi to osobine trebao imati čovjek koji će pred narod izvesti najbolje hrvatske košarkaše.

– Važno je za izbornika imati čovjeka koji će animirati sve najbolje igrače koje imamo i koji će u reprezentaciji za njih stvoriti toplinu doma – kazao je to čovjek s višestrukim izborničkim iskustvom, osvajač olimpijskog srebra iz 1992. Petar Skansi.

Što Pero pak misli o ideji ustoličenja Tonija Kukoča, koji je igračka legenda, ali nema baš nikakvog trenerskog iskustva?

– Nitko nema veće iskustvo od Kukoča jer on je prošao more trenera i more iskušenja, igrao je najveće utakmice na svijetu i ako je pametan, on to što je naučio može primijeniti bez problema. Uostalom, to je i ono čime se vode vlasnici NBA klubova kada za trenere postavljaju bivše igrače. Naravno, drugi su aspekti te priče praćenje igrača i cjeloživotno učenje. Dakle, kod Kukoča nemamo što raspravljati o znanju, tu je samo pitanje njegovih motiva da se ozbiljno bavi trenerskim poslom. I je li on sposoban utjecati na psihološku vrijednost momčadi.

Netko je dobro primijetio da bi najgore bilo kada bi se Kukoča biralo samo zato da on bude naš očajnički odgovor Srbima na Sašu Đorđevića. Na tom tragu NBA skaut Dano Cvjetićanin kaže:

– Mi smo zaglibili u politiku nezamjeranja, a time štetimo hrvatskoj košarci. Nama nedostaje ekspertnih analiza i ljudi koji su u stanju proniknuti u stručne detalje i na temelju njih donositi odluke koje nisu eksperiment.

Kad smo već tako zaglibili i u kompromise, možda ne bi bilo loše, za slučaj da se Savez Repeši zahvali, da se zaviri i izvan naših granica?

Stranci preskupi HKS-u

U tom smjeru Cvjetićanin predlaže:

– Zašto taj posao ne bismo ponudili Itudisu, Grku koji je bio hrvatski student i govori hrvatski, a sada je trener CSKA. Ili možda Trinchieriju, kojem je majka Hrvatica i također govori jezik. No, prihvatiti takve ideje značilo bi priznati da mi nismo košarkaška nacija.

Prihvatiti takve ideje značilo bi nužno dodatna sredstva kojih HKS nema pa nam ostaje kombinirati unutar naših granica (i putovnica). A u toj varijanti najbolje rješenje nam se čine Perasović i Kukoč u tandemu. Obojica ionako vode na listama najpoželjnijih, a i međusobno su dobri...

>>Perasović ne može, Novosel bi Acu, Kukoč se nudi...

Ključne riječi

Komentara 9

SA
sablja810
00:12 16.09.2014.

Sta nas briga sta to "srbi rade od kada su se odvojili"u kosarci, pa onda kao mi mozemo onda u kosarci...?!!!! Tako clanak pocinje...! Tako mi svih bubnjeva Darkwooda, ako ovo nije parztizanija.

GU
guderian
05:26 16.09.2014.

joj Dražene, dosta guranja tog igrača za izbornika, a koji nikada nije preuzimao odgovornost u repki, a često ju je i izbjegavao. Di taj Kukoč živi? Koliko je dosad bio angažiran u košarci?! Pa nije to ničija privatna prčija.

Avatar puky
puky
07:10 16.09.2014.

... kukoć je jugosleven kao i skansi i samo bi se nastavila serija yugo-izbornika reprezentacije ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije