Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legenda iz kaunasa

Šarunas Marčulionis: Prvi SSSR-ovac koji je osvojio Ameriku

Dražen Petrović
Foto: Arhiva VL
31.01.2015.
u 17:00

U NBA ligu dospio je nakon odlične karijere u dresu Statibe iz Vilniusa, ali i zapaženih nastupa u dresu Sovjetskog Saveza.

Šarunas Marčiulionis (50) je uz Arvidasa Sabonisa bez sumnje najveći košarkaš Litve svih vremena. Nije imao karizmu poput Sabonisa, ali je spadao u vrlo inteligentne igrače, a po jednoj činjenici bit će zauvijek broj jedan. Naime, Marčiulionis je bio prvi košarkaš s područja bivšeg SSSR-a koji je navukao dres jedne NBA družine, piše tjednik Max!. Dogodilo se to 1989. u Golden State Warriorsima, koji su ga izabrali još 1987., ali je angažiran tek dvije godine kasnije.

U NBA ligu dospio je nakon odlične karijere u dresu Statibe iz Vilniusa, ali i zapaženih nastupa u dresu Sovjetskog Saveza. Posebno je dojmljiv bio na OI u Seoulu 1988., kada je predvodio Crvenu armiju kao najbolji strijelac do zlata. U polufinalu u pobjedi 82:76 protiv SAD-a sudjelovao je sa 19 poena, da bi u finalu Sovjeti bili bolji od Jugoslavije sa 76:63, uz odlične partije Litavaca Sabonisa i Marčiulionisa.

Litavca su skauti uočili i prije tog nastupa u Južnoj Koreji. Dospio je na radar znamenitog Dona Nelsona, točnije njegova sina Donnieja. Upoznali su se 1985. na jednom turniru i od tada su ga detaljno pratili, čekajući pogodan trenutak za poziv u NBA. Oduševljeni su bili i 1987. na Eurobasketu u Ateni. To je bio okidač i Nelsoni su ga odlučili draftirati. Izabran je u šestoj rundi, ali je taj izbor vodstvo lige poništilo jer je Šarunas bio osam dana prestar za draft. Ali, ipak, satisfakciju je doživio dvije godine poslije, 23. lipnja 1989. postao je član Golden State Warriorsa, i to kao slobodan igrač.

Već u prvoj sezoni ostvario je dvocifreni prosjek koševa i preciznost u šutu veću od 50 posto. Njegovih prosječnih 12,1 poena po susretu bio je šesti učinak među novacima. Ali, uslijedila je borba s ozljedama koje su ga pratile do kraja karijere i koje su ga sigurno omele u ostvarenju većih dosega. Već u drugoj sezoni izostao je sa 32 utakmice zbog istegnuća lijevog koljena. Ti problemi usporili su njegov napredak, ali i takav je bio odličan – sa 23 koša srušio je Miami Heat i New York Knickse.

Najbolja sezona bila mu je 1991./92., kada je bio najefikasniji šesti igrač cijele lige. Postizao je 18,9 koševa po susretu te je također bio i drugi najbolji igrač koji je ulazio s klupe. Odmah iza Nijemca Detlefa Schrempfa. U doigravanju je polučio briljantan prosjek od 21,3 koša, 5 asistencija i 2,3 skoka po utakmici.

Uslijedile su povijesne OI u Barceloni te prvi nastup nakon osamostaljenja za Litavce. Osvojili su broncu, nakon što su u susretu za treće mjesto svladali reprezentaciju ZND-a, nasljednika raspadnutog Sovjetskog Saveza. Marčiulionis je to natjecanje okončao sa 23,4 koša po utakmici, bio je treći strijelac OI. U susretu s puno simbolike, Šarunas je za svoju domovinu postigao 29 poena.

Uslijedio je povratak u Golden State, ali i opet problem s ozljedama. Prvu je zadobio 19. rujna 1992., iščašio je desni zglob i slomio desnu fibulu. Uspio se oporaviti za tri mjeseca, ali ne zadugo. Naime, u ožujku 1993. upalila mu se Ahilova tetiva i do kraja sezone više nije istrčavao. Nedaće, nevolje i nesreće kao da su se lijepile na Šarunasa. U rujnu iste godine doživio je puknuće prednjih križnih ligamenata u desnom koljenu. Tri tjedna kasnije legao je na operacijski stol. Oporavljao se cijelu sezonu pa su ga Warriorsi odlučili zamijeniti u paketu s Byronom Houstonom u Seattle Supersonicse, i to za Rickyja Piercea i Carlosa Rogersa te dva izbora na idućem draftu.

Preduga pauza ostavila je traga. Prvi put je njegov prosjek bio ispod 10 poena. Igrao je samo 18,1 minuta po susretu. EP u Ateni 1995. bila je pozornica na kojoj je proglašen najboljim igračem, ali ipak mu je ostao gorak okus u ustima. Favorizirana Jugoslavija, uz obilatu pomoć sudaca, uzela mu je toliko željeno zlato. Što se tiče klupske sezone, Marčiulionis je iz Seattlea poslan u Sacramento. Opet mu je prosjek koševa prešao 10 poena, da bi NBA odiseju okončao u sastavu Denver Nuggetsa, odigravši samo 17 utakmica. Ukupno je u najboljoj ligi odigrao 363 susreta, uz prosječnu minutažu od 22,4, 12,8 poena, 2,3 skoka i 2,2 asistencije po utakmici.

Nakon karijere nije se odlučio na klasičnu mirovinu. Još 1992. osnovao je Košarkašku školu Šarunas Marčiulionis. Imenovan je i za počasnog ministra u ambasadi Litve u SAD-u, a 1999. je sa suigračem iz SSSR-a Valdisom Valtersom inicirao osnivanje Sjevernoeuropske košarkaške lige, preteče današnje VTB lige. Osim košarke bacio se i u poduzetničke vode. Još u svibnju 1992. postao je vlasnik hotela Šarunas u rodnom Vilniusu, koji se ubrzo pretvorio u hotelski lanac. Utemeljio je i zakladu za prikupljanje sredstava za odlazak djece iz Litve na životno bitne operacije u Ameriku. Početkom 2001. posvetio se izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra Forum u Vilniusu, a u čiju je svrhu kupio zemljište u vrijednosti od 350.000 dolara.

>> Šarunas Jasikevičius priznao za Max: Kopirao sam Dražena, svog idola!

Komentara 4

CE
cera07
20:16 03.02.2015.

ti ces da pricas ko je imao dvoranu i ko je igrao kosarku 80 tih zvezda je cibose dobijala u sred zagreba sto se tice drazena i ace trice svaka cast tebije bolje da nepises gluposti

Avatar Ironman0105
Ironman0105
17:30 31.01.2015.

Apsolutno nije istina. Prvi SSSR kosarkas u NBA bio je A. Volkov.

BO
bobance70
17:42 31.01.2015.

Za ovoga iz Litve znamo - A ko je ovaj drugi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije