Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik FIMBA-e

Ruben Lamas: Hrvatsku očekuje košarkaški spektakl

FIMBA, Ruben Lamas
30.03.2015.
u 14:10

Za nekoliko dana Zadar će postati epicentar svjetske košarke, grad kojeg će posjetiti više od tisuću košarkaša iz cijelog svijeta.

Međunarodna košarkaška federacija veteranske košarke (FIMBA) na čelu s dr. Rubenom Lamasom u travnju će u grad košarke dovesti brojne bivše svjetske košarkaške zvijezde.

Kroz šest dana turnira, od 11. do 16. travnja, Zadar će postati epicentar svjetske košarke, grad kojeg će posjetiti više od tisuću košarkaša iz cijelog svijeta.

Zašto su između nekoliko milijunskih gradova, za ovaj svjetski događaj izabrali baš Zadar, dr. Lamas kaže:

- Zadar je grad bogat poviješću, grad predivnih ljudi i velike košarkaške povijesti. Ima odlične uvijete i prekrasnu Ćosićevu dvoranu. Zašto ne učiniti ovakav jedan spektakl u Ćosićevom gradu?

Imate prekrasnu zemlju!

Lamas je Hrvatsku prvi put posjetio uoči organizacije Europskog prvenstva u Zagrebu 2005. godine. Hrvatski predstavnici Petar Cota i Tonći Vanjak su tada pripremili brojne prezentacije, upoznavali delegaciju s hrvatskom poviješću, gradovima, sportom... Europsko prvenstvo u Zagrebu su sjajno organizirali. Nastupilo je gotovo 100 timova.

- Tom prilikom nas je Tonći Vanjak odvezao na Plitvička jezera i u svoj Zadar. Zagreb je prekrasan, Plitvička jezera su jedinstvena u svijetu, a Zadar je sa svojim mediteranskim šarmom, bogatom poviješću, prekrasnim morem jednostavno neodoljiv. Zahvaljujući našem Tonćiju vidjeli smo od morskih orgulja, crkve Sv. Donata, benediktinskog samostana do sportskih objekata, plaža, hotela. Imate prekrasnu zemlju. Jako ju je lako zavoljeti – kaže Lamas.

U Zadar se FIMBA-ina delegacija na čelu s Lamasom vraćala više puta. Obilazili su dvorane, hotele, 2013. su se susreli s zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, uvjerili su se u punu podršku grada i izvanredne uvjete koje pruža Zadar. Svi delegati su jednoglasno dali svoj glas Zadru, kao mjestu održavanja Kongresa FIMBA Europe.

Sjajan provod i vrhunska košarka

Na pitanje kako FIMBA uspijeva privući tako veliki broj slavnih i manje slavnih bivših košarkaških imena, Lamas odgovara:

- FIMBA je pokret koji prelazi okvire maxikošarke. Imamo predstavnike diljem svijeta, dodjeljujemo nagrade za sportske rezultate, književnost, postavljamo visoke kriterije organizacije natjecanja. Povezujemo sjajne ljude diljem svijeta. Organizirali smo dva prvenstva 2014., Europsko u Ostravi i Pan američko u Limi s ukupnom registracijom 198 timova. Podijelili smo 1980 medalja. Za Svjetsko prvenstvo Disney 2015. u kolovozu u Orlandu pripremili smo prijenose na ESPN-u. Prijavilo se preko 170 timova.

- Za svjetsku ligu u travnju u Zadru već se prijavilo 50 timova iz 23 države svijeta. Zahvaljujući hrvatskoj veleposlanici Miri Martinec, koju poznajem još iz Buenos Airesa, slavnom treneru Željku Pavličeviću i Tonćiju Vanjaku po prvi puta dolaze i tri ekipe iz Japana. U Zadar dolaze i najmlađe 30+ i 35+ ekipe iz Latvije, Slovačke, Brazila, Ukrajine - dodaje Lamas.

Očekuje nas sjajno prvenstvo i još jedna sjajna maxikošarkaška godina.

>>Zadar je domaćin prestižne FIMBA Svjetske košarkaške lige

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije