Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGRAĐENO POVJERENJE

U NBA ligi po prvi put igra više od stotinu internacionalaca

Dirk Nowitzki
Foto: Reuters (Ilustracija)
01.11.2014.
u 09:00

Prvi put ih ima više od 100 (točno 101) iz 37 zemalja, što je velik pomak jer ih je prije 15 godina bilo 40 iz 26 zemalja. Potkraj prošle sezone u NBA klubovima igralo je 90 stranaca iz 38 zemalja.

Hrvatski debitanti na NBA parketima krajem prošlog tjedna odigrali su prve utakmice. Indiana je pobijedila budući Šarićev klub Philadelphiju (103:91), ali bez Rudežova pucačkog udjela. Damjan je igrao 15 minuta, uz dva promašaja i prekršaj, što govori da je bio poprilično suzdržan.

Celticsi su u gostima pregazili Netse (105:121, bilo je i +29), no ostat će zabilježeno da je Bojan Bogdanović debitirao u startnoj petorci Netsa i da je bio na razini predsezonskih utakmica. Igrao je 26 minuta i postigao sedam koševa (šut iz igre 3-6) i dva puta asistirao.

Durant zapamtio Dražena

S obzirom na minutažu (13), najbolje se od debitanata s ovih prostora sigurno osjeća cedevitaš Jusuf Nurkić. U pobjedi Denvera nad Detroitom (89:79) sudjelovao sa pet koševa i sedam skokova.

Spomenuta trojica dio su rekordnog broja internacionalaca koji su krenuli u novu NBA sezonu. Prvi put ih ima više od 100 (točno 101) iz 37 zemalja, što je velik pomak jer ih je prije 15 godina bilo 40 iz 26 zemalja. Potkraj prošle sezone u NBA klubovima igralo je 90 stranaca iz 38 zemalja.

Internacionalizacija NBA lige, koju su započeli pioniri poput Petrovića, Marčulionisa i Divca, nastavlja se, a o tome je ovih dana govorio i Kevin Durant koji je imao četiri godine kada je Petrović stradao:

– Prvi stranac o kojem se pričalo u mojem dječačkom okruženju bio je Dražen Petrović, a tada nitko nije mislio da momak iz Europe može igrati tako dobro. No, nakon njega došli su Kukoč, Nowitzki, Ginobili, Parker i uvjerili me da i igrači izvan SAD-a mogu dobro igrati.

Inozemci u NBA ligi najviše su se afirmirali pod vodstvom Gregga Popovicha koji je upravo zahvaljujući inozemnim igračima sa Spursima osvojio svoj peti NBA naslov:

– Mnogi arogantni Amerikanci kažu da smo mi kulturniji od stranaca koji dolaze u našu ligu. Ma budimo ozbiljni... I još se stalno pitamo hoće li se strani igrači prilagoditi našoj kulturi. No iskreno se nadam da će to nastojati izbjeći i da će zadržati svoju kulturu.

Kod njega su stranci igrali 72 posto ukupne minutaže, pri čemu je najveći postotak dodavanja za koš (68 posto) bio onda kada su na parketu bili svi stranci. Popovich je shvatio da igrači školovani u Europi imaju odlične temelje i da od njih može dobiti ono što je trenerski ideal – napad sa što više dodavanja.

NBA je buldog-košarka

A prvim Europljanima nije bilo lako. Dražen je dvije godine čekao pravu priliku, a Francuz Rigaudeau žalio se da se u NBA ligi igra "buldog-košarka". I dok se on nije snalazio, danas postoje igrači poput Nowitzkog koji mogu podnijeti taj atletizam oko sebe.

– U mladosti sam mislio da je NBA drugi svijet. Tko je prije 20 godina mogao reći da će Nijemac biti MVP lige, Francuz MVP NBA finala, a da će Španjolac pomoći Bryantu da osvoji dva naslova prvaka – ustvrdio je nedavno Francuz iz Portlanda Nicholas Batum.

>> Rudež pokazao zbog čega je doveden i digao publiku na noge!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije